Ekvador'da devlet başkanlığı seçiminin ilk turunu solcu Arauz kazandı

Ekvador'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde seçmenler dümeni iyice sola kırdı. Sol koalisyonun adayı Andres Arauz birinci turu kazandı. İkincilik için çevreci aktivist Yaku Perez ile muhafazakâr aday Guillermo Lasso arasındaki yarış başabaş gidiyor. Merkez sol aday Xavier Hervas da, siyasi deneyimi bulunmamasına rağmen yüzde 16 oy aldı.

Arauz, oy vermeye 106 yaşındaki anneannesiyle gitti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Ekvador'daki devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunu, sol koalisyon Umut İçin Birlik'in (UNES) adayı Andres Arauz kazandı. Adayların hiçbiri yüzde 50'nin üzerinde oy aladığı seçimler ikinci tura kalırken, Arauz'a karşı kimin yarışacağı henüz netleşmedi.

AİLELERE DOĞRUDAN YARDIM VAT ETTİ, IMF'YE KARŞI

Ulusal Seçim Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, solcu bir iktisatçı olan Andres Arauz ilk turda oyların yüzde 31.5'ini aldı. Eski devlet başkanı Rafael Correa'ya yakınlığıyla tanınan Arauz, göreve gelir gelmez 1 milyon aileye 1000'er dolarlık doğrudan nakit para yardımı yapmayı vaat etmişti. Arauz ayrıca, IMF ile yapılan 6.5 milyar dolarlık anlaşmanın koşullarını kabul etmeyeceğini de açıklamıştı.

EN GENÇ DEVLET BAŞKANI OLABİLİR

36 yaşındaki solcu lider, ikinci turdan zaferle çıkması halinde Ekvador'un en genç devlet başkanı olacak. Arauz, Correa döneminde 2015-2017 arasında Kültür ve Miras Bakanı olarak görev yapmış, mevcut Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun seçilmesinin ardından bu görevden ayrılmıştı.

İKİNCİLİK YARIŞI BAŞABAŞ

Öte yandan, ikinci turda Arauz'a karşı hangi adayın yarışacağı henüz belli değil. 16 adayın katıldığı seçimde ikincilik yarışı, Pachakutik Çokuluslu Birlik Hareketi'nin çevreci bir aktivist olan adayı Yaku Perez ile Hristiyan Sosyal Partisi (CREO) ittifakı adayı olan muhafazakâr bankacı Guillermo Lasso arasında başabaş gidiyor. Oyların yaklaşık yüzde 81'inin sayılmasının ardından, Perez'in yüzde 19.92, Lasso'nun ise yüzde 19.22 oranında olduğu açıklandı. Sayımın tamamlanması sonrasında kaybeden tarafın yeniden sayım istemesine kesin gözüyle bakılıyor.

MADEN ŞİRKETLERİNE SAVAŞ AÇAN PEREZ İKİNCİLİĞİ ZORLUYOR

Ülkedeki büyük madencilik şirketlerinin nehirlere zarar vermesine karşı protestolarıyla tanınan Perez'in, yerli bir başkan adayı olarak aldığı yüksek oy oranı da dikkat çekiyor. Lasso ise ekonomiyi daha fazla yabancı yatırım ve vergi indirimleriyle canlandırma sözü vermiş bir aday. 

MERKEZ SOLCU HERVAS DA YÜZDE 16 ORANINDA OY ALDI

Merkez sol aday Xavier Hervas'ın da, herhangi bir siyasi deneyimi bulunmamasına ve az tanınmış bir iş insanı olmasına rağmen yüzde 16 oranında oy alması dikkat çekti.

Seçimlere katılım oranının yüzde 62-64 arasında olduğu belirtilirken, Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Diana Atamaint'tan "Ekvador'da düzenlenen seçimler, demokrasi için Latin Amerika'da güzel bir örnek oldu. Katkılarından ötürü katılımcılara teşekkür ediyoruz" açıklaması geldi.

Seçimlerin ikinci turu 11 Nisan'da yapılacak. (DIŞ HABERLER)