Ekonomistler uyardı: Garanti Bankası kelepir fiyata İspanyollara geçiyor

İspanyol banka devi BBVA, Garanti Bankası'nın geriye kalan 50,15'ini hisse başına 1,22 dolardan almak için harekete geçti. Ekonomistlerden "Türkiye'yi kelepire getirdiler" eleştirisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BBVA, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamayla, hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan Garanti Bankası paylarının (yüzde 50,15) tamamı için pay alım teklifi yaptığını duyurdu. Açıklamaya göre gönüllü pay alım teklifine konu olan tüm payların satın alınması halinde, BBVA tarafından ödenecek azami bedel toplam 25,7 milyar Türk Lirası (yaklaşık 2,25 milyar euro) oldu. Garanti hisseleri için teklif hisse başı 12,20 TL olarak belirlendi. 

FİYAT YAKLAŞIK YÜZDE 75 GERİLEDİ

BBVA, Garanti Bankası'nda toplam sermayesinin yüzde 49,85'ini temsil eden toplam 2,09 milyar adet payı elinde tutuyor. Daha önce bankanın 49,85'i için 9,3 milyar dolar ödeyen BBVA'nın bu kez yüzde 50,15'lik hissesi için yaptığı teklifin 2,5 milyar dolar olması dikkat çekti.

BANKANIN DEĞERİ 22,4 MİLYAR DOLARDAN 5,1 MİLYAR DOLARA İNDİ

Ekonomistler ise Garanti'nin hisseleri için belirlenen fiyata tepki gösterdi. Eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Turhan, BBVA'nın bankaya ortak olduğu 2014 yılında hisse başına fiyatın 4 dolar ödediğini hatırlatarak, bugünkü teklifin ise hisse başına 1,2 dolara denk geldiğine dikkat çekti.

Turhan, sosyal medya hesabından teklife ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Kasım 2014
BBVA, Garanti Bankası’nın yüzde 14,89’unu Doğuş Grubu’ndan satın almak için anlaşma imzaladı. Fiyat pay başına 4 dolar.

Şubat 2017
BBVA, Doğuş Grubu'nda kalan yüzde 10 payının 9,95’ini daha aldı. Fiyat 2,20 dolar.

Kasım 2021:
BBVA kendisine ait olmayan bütün payları satın almak için gönüllü pay alım teklifi yaptı. Fiyat 1,22 dolar. Bankanın toplam değeri 5,1 milyar dolar. Mayıs 2013’teki değeri 22,4 milyar dolardı.
… Türkiye’yi kelepire getirdiler!..

KUBİLAY: GİDİŞAT DİBİN DİBİNE DOĞRU

Finans uzmanı ve iktisatçı Dr. Murat Kubilay ise Türkiye ekonomisinin durumuna dikkat çekerek, hisse satışına ilişkin şu yorumda bulundu:

"Yüzde 15 primle tüm paylara teklif vermek yalnızca ucuzlukla açıklanamaz. Daha önce de belirttim; ya en kötüdeyiz ya da ona çok yakınız. 2017'den bugüne en karamsar olan kişilerden biri olarak söylüyorum bunu. Zamanlamayı bilmek çok zor, dibin dibi her zaman mümkün ama gidişat başka."

'PARA PUL OLMUŞ, YABANCILAR MASAYA ÇÖKTÜ'

Borsa Uzmanı Nasrullah Ayan: Pul olmuş parayla yabancılar yıllar önce dediğimiz gibi masaya çöktü. BBVA 10,00 liralık dolarla Garanti BBVA'nın tüm hisselerine talip oldu.. Hazırlayanlar kendilerini biliyor.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara: İlginç bir gelişme yaşanıyor. Yabancı yatırımcılar ülkede bir yönetsel değişikliği çok önceden fiyatlamaya başladı.. Ancak bu durum piyasa göstergelerinin ve ekonomik gidişatın daha da kötüleşmesini engelleyerek bekledikleri değişimin gerçekleşme olasılığını azaltıyor.
(EKONOMİ SERVİSİ)