Ekonomide hava nasıl olursa olsun, lüks araç satışları umursamıyor
Ekonomik zemheri uzadıkça uzadı; fakat bu bazı kesimlerin bahar havası yaşamasına engel olmadı. Sıfır otomobil satışlarının yüzde 12,6 düştüğü Ocak ayında, lüks araçlar hız kesmeden payını artırdı.
DUVAR - Bazı tespitler tekrarlandıkça, kanıksanan klişeler haline dönüşüyor. “Son on yılda zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu” da bunlardan biri. Motor hacmi ve fabrika çıkış fiyatı arttıkça daha da yüksek ödenen ÖTV ile olağanüstü vergilendirmelere maruz bırakılan otomotiv sektöründe, genel pazar daralsa da lüks araç satışları vitesi hiç düşürmüyor. Geçen yılki rekor satıştan sonra, bu sene Ocak ayında toplam pazar yüzde 13,9, otomobil satışları ise yaklaşık 56 bin adetle yüzde 12,6 oranında azaldı. En çok satan markalar listesi değişirken, lüks sınıfa girenler istifini bozmadı.
ALMANLARIN ÜÇ BÜYÜKLERİNDE TEK KAYIP AUDI’DE
BMW, üç lüks Alman markası arasında en yüksek büyümeyi gördü. Ocak ayında 1.771 adetle markanın satışları önceki yıla göre yüzde 62,3 arttı. Üçlü içerisinde en çok satış yapan Mercedes-Benz, Ocak’ta 1.924 adet satışla 2024’e göre yüzde 12 artış yakaladı. Audi’de ise yüzde 30 düzeyinde bir kayıp var. Markanın satışları Ocak’ta 970 adet oldu.
MINI TAM GAZ GİDİYOR
Geçen yıl pazara sürdüğü tam elektrikli yeni Countryman modeliyle büyük bir başarı yakalayan Mini, bu grafiğini Ocak ayında da devam ettirdi. Mini satışları geçen ay yüzde 66,7 artarak 292 adede ulaştı. Land Rover’a da rağbet sürüyor. Marka 186 adet satışla 2024 Ocak ayına göre yüzde 23,1 büyüme gösterdi. Porsche ve Volvo satışları da geçen yılla yaklaşık aynı seviyelerde kaldı.
LÜKSÜN LÜKSELERİNDE KEYİFLER YERİNDE
En ucuzu 40 milyon TL’den başlayan Bentley modelleri Ocak ayında iki adet, yine en ucuzu 30 milyon TL’den başlayan Aston Martin ise dört adet satıldı. Ferrari ve Lamborghini geçen ayı pas geçti. Ancak fiyatları 8 ila 28 milyon TL arasında değişen Maserati modelleri 14 adet satarak 2024’e göre artış yakaladı.