İzmir ve Mersin belediyelerine grev kararı asıldı

Belediye İş Sendikası, İzmir ve Mersin büyükşehir belediyesine grev kararı astı. İzmir'de toplu iş sözleşmenin anlaşmazlıkla sonuçlanması, Mersin'de ise toplu iş sözleşmesinin zamanında imzalanmaması nedeniyle grev kararı alındı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZSU, İZULAŞ AŞ ve İZDOĞA AŞ ile Belediye İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma çıkmaması üzerine işçiler, belediye binasına grev kararı astı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanan sendika üyesi işçiler, halay çekerek grev kararını kutladı.

Belediye İş 1 No'lu Şube Başkanı Ömer Bolsoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in her yerde eşit işe eşit ücret dediğini belirtti. Bolsoy, "Her zaman 'Ben bir emekçiyim, alın teri önceliğim' dedi. Bizler de başkanımızın sözüne güvenerek gereğini yapmasını istedik. Sevgili Başkanım bizler sizlerden belediyenin kasasını istemiyoruz" dedi.

Belediye İş Sendikası yetkilileri İzmir Büyükşehir Belediyesi girişine grev kararını astı. (Fotoğraf: Tezcan Ekizler/Anadolu Ajansı)

'ISRARDAN VAZGEÇMEZSENİZ BUNUN ALTINDA KALIRSINIZ'

Soyer'in seslerini duymadığını söyleyen Bolsoy, "Toplu sözleşme sürecini tıkayanlara, emekçiyle diyaloğundan kaçanlara sizin huzurunuzda tekrar sesleniyoruz. Belediye yetkilileri bize yüzde 17 zam önerisinde bulundu. Biz ise yüzde 24 zam istedik. Bu sözleşme 3 bin 650 çalışanı kapsıyor. Eğer ısrarınızdan vazgeçmezseniz bunun altında bizimle beraber siz de kalırsınız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından sendika yetkilileri İzmir Büyükşehir Belediyesi girişine grev kararını astı.

'YÖNETİMİN OLUŞTURDUĞU KOMİSYON UZLAŞMALI TAVIR İÇİNDE DEĞİLDİ'

Belediye-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Ali Sönmez, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesinin zamanında imzalanmaması nedeniyle grev kararı aldıklarını söyledi.

AA'ya açıklama yapan Ali Sönmez, toplu sözleşme görüşleri için bakanlıktan aldıkları yetkinin ardından başlayan görüşmelerde taleplerini komisyon kurarak işverene ilettiklerini belirtti.

Kararı Mersin Büyükşehir Belediyesi'ndeki panoya asıldı. (Fotoğraf: Belediye-İş Sendikası)

Yaklaşık 90 maddeden oluşan toplu sözleşmede şimdiye kadar 60 maddede anlaşma sağladıklarını aktaran Sönmez, "Ücretlerle ilgili konuya gelince bir türlü anlaşma sağlayamadık. Maalesef bizim masada bitirme çabalarımıza rağmen yönetim tarafından oluşturulan komisyon hiçbir şekilde uzlaşmalı bir tavır içinde değildi" dedi.

Toplu sözleşmede anlaşma sağlanamadığından greve gitme kararı aldıklarını dile getiren Sönmez, kararı iş yerlerindeki panoya astıklarını kaydetti. Hizmetleri aksatmaktan yana olmadıklarını ve grev kararını üzülerek aldıklarını ifade eden Sönmez, 60 günlük greve gitme kararı süresini beklemeye başladıklarını da sözlerine ekledi. (AA)