İzmir'de suya yüzde 11,76 zam

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, su fiyatında yüzde 11,76 zam yapılmasına karar verildi. Zam, 1 Eylül 2020'den itibaren geçerli olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, ağustos ayı birinci olağan meclis toplantısı, belediye salonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapıldı.

Plan ve Bütçe Komisyonunda oy çokluğuyla kabul edilen su zammı ve alt yapı çalışmalarında kullanılması için 34 milyon dolar ve 49 milyon 800 bin Euro kredi çekilmesine ilişkin önerge görüşüldü.

Toplantıda kredi kullanma kararı oy birliğiyle kabul edilirken, suya eylül ayı itibariyle yüzde 11,76 zam yapılması önerisi CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Alınan kararla konut abonelerinde 0-13 metreküp arası suyun metreküp fiyatı 5,57 liraya yükselirken, 14-20 metreküp fiyatı 6,02 liraya yükseldi. 21-üstü metreküp suyun fiyatı ise 12,41 liraya yükseldi.

Su zammını eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "8 ay önce yine zam yapılmıştı. Grup olarak yatırım odaklı talep edilmiş kredilere onay veriyoruz. Kiraz'daki su ihtiyacı Kiraz Belediyesi tarafından tankerlerle gideriliyor. 16 ay önce bu sorunu gidereceğinizi söylemiştiniz. Bu sorun sadece Kiraz'da değil tüm şehirde yaşanıyor. Bir taraftan mağdur edeceksiniz, su ihtiyacını gideremeyeceksiniz, bir taraftan çıkıp su zammını savunacaksınız" dedi.

Başkan Tunç Soyer ise yatırım yapmaya devam ettiklerini ve zammı sadece artan maliyetleri karşılamak için yaptıklarını söyledi. Soyer, "Su tarifelerindeki yeni düzenleme, fiyatların TÜFE’ye göre yüzde 11,76 oranında güncellenmesidir. Bu yeni düzenlemeyle bile hâlâ maliyeti karşılamama noktasındayız” diye konuştu.

Su sıkıntılarına ve bu bölgelerde yapılan çalışmaları da değerlendiren Soyer, şöyle devam etti:

"Kiraz’da 14 tanesi bizim dönemimizde olmak üzere 47 kuyu açıldı. 9 yeni kuyu için de ihaleye çıkıldı. Buradaki mesele şu: Suyun vahşice tüketildiği bir tarım ekonomisini sürdürürseniz sonunda sadece Kiraz’da değil Türkiye’nin hiçbir yerinde su bulamaz hale gelirseniz. Tarım planlaması konusunda ciddi şekilde havza ekonomileri üzerinden yeni düzenlemeler yapmamız lazım. Su sadece İzmir’in, Türkiye’nin meselesi değil, dünyanın meselesi. Küçük Menderes Havzası’nda belki önümüzdeki beş yıldan sonra tarım yapılamaz hale gelecek. Sorun küresel bir sorundur. Kuraklaşma ve çölleşme ile ilgili sorundur. Kiraz’da yaşadığımız mesele sadece bunun uç gösterdiği bir konudur." (DUVAR-AA)