Mahfi Eğilmez: Ekonomi öngörülebilir olmaktan çıktı

Mahfi Eğilmez, Doların TL karşısında neden değer kazandığı sorusuna yanıt aradığı yazısında bu durumun temel nedenlerini sıraladıktan sonra uyarıyor: "Bundan sonra ne olur? Bunu öngörmek ne yazık ki mümkün değil. Çünkü işler öngörülebilir olmaktan çıkmış bulunuyor. Öngörülebilir olmaktan çıkmış bir ekonomide riskler arttığı için maliyetler de artacak demektir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktisatçı Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı "Dolar, Euro ve Altın" başlıklı son yazısında "Dolar, bütün paralara karşı değer kaybederken Türk Lirasına karşı niçin değer kazanıyor?" sorusunun yanıtlarını aradı.

Eğilmez, "Son dönemde Dolar, TL dışında diğer paralara karşı değer kaybediyor ve bunun sonucu olarak Euro değer kazanıyor. Euro, ikincil rezerv para konumunda olduğu, altın da karışık durumların gözde aracı olduğu için Doların boşalttığı yerlerin bir kısmını birlikte dolduruyorlar. Dolar Endeksi (doların, Euro, yen, pound, İsviçre frangı, İsveç Kronu ve Kanada dolarından oluşan sepete karşı değeri) Nisan ayında çıktığı 103,05 düzeyinden Covid-19 pandemisinin ekonomide yarattığı tahribatla bugünkü 93,00 düzeyine gerilemiş görünüyor. Oysa Dolar, yılbaşında Euro’ya karşı oldukça güçlü bir konumdaydı ve Euro/Dolar paritesi sürekli geriliyordu," diye başladığı yazında, Dolar, Euro ve altının geleceğinin ne olacağı konusunda ise şu yorumu yapıyor:

"Bu kadar karmaşanın ve bu kadar etkinin olduğu bir ortamda bunu kestirmek kolay değil. Ama bugünkü görünümün, arada bazı iniş ve çıkışlarla, en azından ABD Başkanlık seçimlerine (hatta eğer seçimi Trump kaybederse gelecek yılın şubat ayına) kadar süreceğini söylemek mümkün."

Eğilmez, Doların TL karşısında değer kazanmasının nedenlerini sıraladıktan sonra yazısını şu şekilde noktalıyor:

Bundan sonra ne olur? Bunu öngörmek ne yazık ki mümkün değil. Çünkü işler öngörülebilir olmaktan çıkmış bulunuyor. Öngörülebilir olmaktan çıkmış bir ekonomide riskler arttığı için maliyetler de artacak demektir.

YAZININ TAMAMI

Paradan 6 sıfır atıldığında dolar-euro-TL nasıldı?Paradan 6 sıfır atıldığında dolar-euro-TL nasıldı?