Mahfi Eğilmez: Merkez Bankası'nın net rezervi eksi 5,7 milyar dolar

Merkez Bankası'nın haziran sonu itibariyle brüt rezervi (brüt döviz rezervleri + altın rezervi) 90,2 milyar dolar. Net rezerv 22,5 milyar dolar... Swap hariç net rezervler ise eksi 5,7 milyar dolara kadar gerilemiş durumda.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de döviz kurlarını frenlemek gerekçesiyle Merkez Bankası'nın rezervleri erimeye devam ediyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, kişisel blogunda yayınladığı 'Rezervleri Hesaplama Rehberi' başlıklı yazısında, haziran sonu itibariyle Merkez Bankası'nın rezervlerini inceledi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre resmi rezervler toplamda yüzde 5 azalarak 86,3 milyar dolara indi. Haziran ayında ise döviz varlıkları yüzde 13,2 gerileyerek 45,8 milyar dolara düştü.

Mahfi Eğilmez ise Merkez Bankası istatistiklerinden yola çıkarak, rezervlere ilişkin şu hesaplamaları yaptı:

Son veriler (10 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla) altın rezervinin 40,4, brüt döviz rezervinin 49,6 milyar dolar ve toplam TCMB rezervlerinin 90 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

Net altın ve döviz rezervlerini brüt rezervlerde olduğu gibi bir bakışta görme olanağımız yok. Bunun için bazı hesaplar yapmamız gerekiyor. Önce bu hesaplamayı formüle edelim:

TCMB Net Altın ve Döviz Rezervleri = (TCMB Dış Varlıklar Toplamı – TCMB Toplam Döviz Yükümlülükleri) / Aynı Tarihteki USD/TL Kuru

TCMB Net Rezervleri = (631 – 463,3) / 6,8638 = 24,4 milyar dolar.

Demek ki TCMB’nin 10 Temmuz 2020 Cuma günkü net altın ve döviz rezervleri toplamı 24,4 milyar dolarmış.

Bulunan bu swap (Merkez bankaları açısından döviz ya da para swapı kendi ülke paralarını bir başka ülke parasıyla belirli bir süre için değiştirme işlemidir. Süre sonunda taraflar birbirlerinden aldıkları parayı karşı tarafa, o süreye isabet eden faizini de ekleyerek iade ederler) miktarını yukarıda hesapladığımız net rezervlerden düşersek swap hariç net rezerv miktarını buluruz. Bunu formüle edip yukarıdaki değerleri formülde yerlerine koyalım:

TCMB Swap Hariç Net Rezervler = TCMB Net Rezervleri – 4 Aya Kadar Vadeli Swap Tutarı = 24,4 – 30,1 =  - 5,7 milyar dolar.

Buna göre TCMB’nin, swaplar yoluyla alınan dövizler hariç tutulduğunda net altın ve döviz rezervleri 10 Temmuz 2020 günü yaklaşık 5,7 milyar dolar eksidir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ