İki bankaya Aktif Rasyosu cezası

Salgın başlangıcında getirilen Aktif Rasyosu düzenlemesine uygun olmadıkları gerekçesiyle bankalara ilk kez ceza kesildi. Ceza kesilen bankaların HSBC ve Albaraka Türk olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaları daha fazla kredi vermeye yönlendirmek amacıyla 1 Mayıs itibarıyla uygulamaya koyduğu Aktif Rasyosu (AR) ile ilgili ilk cezaları kesti.

Bloomberg HT'nin beş üst düzey bankacıya dayandırdığı haberine göre, Haziran ayında BDDK'nın istediği rasyoyu tutturamayan bankalar, HSBC ve Albaraka Türk Katılım Bankası oldu.

BDDK’nın HSBC’ye kestiği cezanın 180 milyon TL civarında olduğu ve banka üst yönetiminin konuyla ilgili Ankara'da temas halinde olduğu belirtildi. Söz konusu ceza, geçen yıl 469.9 milyon TL kâr açıklayan bankanın kârının yaklaşık yüzde 40’ına denk geliyor.

Albaraka Türk Katılım Bankası'na kesilen ceza tutarı henüz bilinmiyor. Şekerbank'ın ise rasyoyu kıl payı tutturduğu ifade ediliyor.

BDDK bankaların Aktif Rasyolarını haftalık olarak takip ediyor ve dört haftanın ortalamasında AR formülünde konvansiyonel bankaların 100'ün altında, katılım bankalarının da yüzde 80'in altında kalmasını istemiyor. BDDK, nisan ayında açıkladığı ve 1 Mayıs itibarıyla uygulamaya konulan AR formülü ile bankaları daha fazla kredi vermeye ya da menkul kıymet almaya yönlendiriyordu.

Aktif Rasyosu uygulaması nedir?

BDDK'nın korona virüsü salgını başlangıcında yaptığı ve “Aktif Rasyosu” (AR) diye adlandırdığı düzenleme ile bankaların, topladıkları mevduat ile bunu değerlendirdikleri krediler, menkul kıymetler ve swap işlemleri arasında bir denge kurmaları gerekiyor. İstenen dengeyi kuramayan bankaya para cezası veriliyor.

Etiketler HSBC banka al baraka