Mahfi Eğilmez: Gerçek işsizlik oranı yüzde 24,6

Mahfi Eğilmez, blogunda yayımladığı yazısında yaptığı hesaplamayla Türkiye'deki gerçek işsizlik sayılarına odaklanıyor. Eğilmez'e göre ülkedeki geniş işsizlik oranı yüzde 24,6.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktisatçı Mahfi Eğilmez, kişisel blogunda yayımladığı "Gerçek İşsizlik Oranı" başlıklı yazısında, TÜİK verilerinden yola çıkarak Türkiye'deki gerçek işsizlik sayılarının hesaplamasını yapıyor.

Eğilmez, TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı hesaplamada resmi işsizlik oranıyla geniş işsizlik oranı arasındaki ilişkinin koptuğunu gösteriyor ve Türkiye'deki geniş işsizlik oranının yüzde 24,6 olduğunu ortaya koyuyor.

Eğilmez'in "Her ne kadar kamuoyunda büyük kuşkular yaratsa da TÜİK’in esas aldığı resmi işsizlik oranı hesaplaması esas alınan varsayımlar altında doğru olabilir. Buradaki mesele esas alınan varsayımların Türkiye hesaplaması için gerçekleri yansıtmamasıdır. Çünkü gelişmiş ülkelerde işsizler sürekli başvuru yaptığı halde bizde bir süre sonra umudunu kesenler iş başvurusunda bulunmuyor ve işsiz sayılmaktan çıkıyor. O nedenle Türkiye’deki işsizliği en doğru gösteren oran yukarıda değindiğimiz son 4 ay içinde işi olmadığı ve işbaşı yapmaya hazır olduğu halde iş için başvurmayanların da dahil edildiği geniş işsizlik oranı olan yüzde 24,6’dır ve bu oran 2013 yılından beri sürekli artış eğilimindedir," diye noktaladığı yazısının tamamını okumak için tıklayınız.