Küresel piyasalar yön arayışında

Küresel piyasalarda hem salgında ikinci dalga hem de teşviklere ilişkin iyimser beklentilerin fiyatlanması nedeniyle dalgalı bir seyir izleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul serbest piyasada dolar 6,86 liradan, euro 7,80 liradan güne başladı. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 6,86 lira, euronun satış fiyatı ise 7,78 lira olmuştu.

Dün 400 lirayı aşarak tarihi rekor seviyeye ulaşan gram altın 399 liradan satılıyor. Çeyrek altının fiyatı 655 lira. Ons altın 1810 dolardan işlem görüyor. Analistler, merkez bankalarının parasal genişleme politikası ve salgında ikinci dalga endişesi sürdüğü sürece altın fiyatlarının yüksek seviyelerden işlem göreceğini belirtiyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise dün 43 doların üzerini görmesinin ardından bugün yatay seyrediyor.

Küresel piyasalardaysa, yatırımcıların salgında ikinci dalga endişeleri ile pozitif veriler ve teşviklere dair iyimser beklentilerinin fiyatlanmasıyla dalgalı seyir izlenirken, bugün hareketlenen veri takvimiyle yön arayışının devam edeceği öngörülüyor.

ABD

New York borsasında ise yatırımcıların gelecek hafta açıklanmaya başlayacak ve çift haneli daralmaların beklendiği şirket bilançoları ile en kötünün geride kalacağı beklentilerini fiyatladığı görüldü. Özellikle teknoloji şirketleri hızlı yükselişler gösterirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,68, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,44 değer kazandı. Dolar endeksi dün 96,4-97,0 bandında hareket etmesinin ardından bugün 96,3 seviyelerine geriledi.

AVRUPA

Avrupa tarafında dün İngiliz hükümeti, koronavirüs salgınının ardından ekonominin yeniden canlandırılması için 30 milyar sterlin seviyesindeki yatırım planını açıkladı. Buna karşın, küresel ekonominin toparlanmasına yönelik beklentilerin olumsuz yönde değişmesi nedeniyle pay piyasalarında negatif bir seyir izlenirken, dün Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,97, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,24 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise dün 1,1350 seviyesini test etmesinin ardından bugün yükselişini sürdürerek 1,1360 seviyelerine yükseldi.

ASYA

Asya tarafında bugün Japonya'da çekirdek makine siparişlerinin aylık bazda düşüş beklentilerinin aksiye yükseliş kaydederken, Çin'de de enflasyon önceki aya kıyasla hafif yükseliş görüldü. Pozitif verilerin ardından kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yükselişini 8. işlem gününe taşıyarak yüzde 1,3 değer kazandı, Japonya'da Nikkei 225 endeksi de yüzde 0,6 artış kaydetti.

(EKONOMİ SERVİSİ-AA)

Etiketler Dolar Altın Borsa piyasa