Hedge fon Robinson kapısına kilit vuruyor

Londra merkezli ünlü hedge fon Sloane Robinson'un yıl sonunda kapanacağı öne sürüldü. 2008 krizi öncesinde zirvesini gören fon 10 milyar doların üzerinde varlık yönetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hedge fonları, son 10 yıldır faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyor. Yeterli sermaye toplamakta zorlanan Sloane Robinson da faaliyetini sonlandıran hedge fonları arasına katılıyor.

1994 yılında yatırım yapmaya başlayan şirket, Bloomberg tarafından görülen bir yatırımcı mektubuna göre 2020 sonunda kapanacak ve Global Opportunities ve Global Compounder portföylerine son verecek. Londra merkezli fonun CEO'su David Gale, mektup haricinde bir yorumda bulunmayı kabul etmedi.

Fon, pazartesi günü tarihli notta yatırımcılarına “Zor piyasa koşulları esnasında güçlü yatırım performansına rağmen bu girişimi desteklemek için yeterli varlığı edinmeyi başaramadık ve ortaklık kurucu ortakların servet fonundan doğan gelire bağlı kaldı” dedi.

Bloomberght'de yer alan habere göre Hugh Sloane ve George Robinson tarafından kurulan fon gelişen ve Asya piyasalarında hisse senedi alım satım işlemlerine odaklanıyordu. 2008 krizi öncesinde zirvesini gören fon 10 milyar doların üzerinde varlık yönetti. Sonraki yıllarda yönetimi altındaki varlıklar hızlı bir şekilde azalan fon 2012'de faaliyetlerini ve yatırım yönetimi ekibini yeniden yapılandırmıştı.

130 MİLYAR DOLARLIK MÜŞTERİ ÇIKIŞI

Sermaye toplamanın giderek zorlaştığı hedge fon dünyasında yatırımcılar, son on yıldır yüksek ücretler ve tatmin edici olmayan getirilerden şikayetçi.

eVestment tarafından derlenen verilere göre fonlardan geçen yılın başından bu yana 130 milyar dolarlık müşteri çıkışı gerçekleşti. Hedge fon varlıklarının tasfiyesi ilk çeyrekte dört yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

İsmini yaklaşık on yıl önce yaşanan küresel finans kriziyle duyuran ünlü hedge fon yöneticisi John Paulson da sektörden çıkacağını açıklamıştı.

HEDGE FON NEDİR?

Alfred Winslow Jones, 1949 yılında ilk kez geliştirip kullandığı yatırım stratejisiyle koruma fonlarının temelini attı ve “hedge fonu endüstrisinin babası” olarak tarihe geçti. Hedge fonlar, “Koruma fonu” olarak da adlandırılan, yüksek sermayeli bireysel yatırımcılara, ek olarak kâr sağlayabilen yatırım araçlarıdır. Özellikle gelişmiş ülkelerde, yüksek risk ve yüksek getiri sağlamak isteyen yatırımcılar, hedge fonlarını kullanıyor.

Katılma paylarının yalnızca nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş, SPK mevzuatında serbest yatırım fonu olarak geçen fonlara hedge fonu denilmektedir. Özetle, hedge fonları, en zenginlerin yatırım fonudur.

Hedge fonları, korunma amaçlı fonlar olarak adlandırılmasına rağmen yüksek risk içerir. Yüksek getiri potansiyelleri ile bilinmektedir. Hedge fonunu yöneten kişiler fonun ortağıdır.

(EKONOMİ SERVİSİ)