İşçiler kıdem tazminatı için eylemde

Kıdem tazminatının Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) adı altında fona devredilmesi girişimlerine karşı Türk-İş ve DİSK eylem kararı aldı. Ankara’da Türk-İş önünde bir araya gelen işçiler “Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın” pankartı taşıdı, “Direne direne kazanacağız” sloganı attı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Hükümetin, kıdem tazminatı fonu oluşturma hazırlığına tepki gösteren Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 81 ilde eylem kararı aldı.

Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önünde bir araya gelen işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “Türk-İş nerede biz oradayız” sloganları attı, “Kıdeme Uzanan Eller Kırılsın”, “Kıdem Tazminatı Geleceğimizdir Dokunma”, “Ölmek Var Dönmek Yok Tazminatı Vermek Yok” yazılı pankartlar taşıdı.

İşçiler kıdem tazminatı için eyleme geçiyorİşçiler kıdem tazminatı için eyleme geçiyor

‘KIDEM TAZMİNATI İŞÇİLERİN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR’

Kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiğini ve buna izin vermeyeceklerini belirten Türk-İş İl Temsilcisi Nihat Zengin genel merkez önünde bir araya gelenlere seslendi. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında bir sistemin hazırlığının yapıldığını fakat taslağın kendilerine ulaşmadığını belirten Zengin şunları söyledi:

"Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal taraflar arasında mutabakat yoktur. Ekonomideki sıkıntıların çözümü yine işçide aranıyor. Esnek çalışma kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de daha önce görülmemiş salgın devam ederken bu gündeme getiriliyor. İşçiler bu süreçte işsizlikle baş etmeye ve korumaya çalışmaktadır. Bu düzenleme çalışma hayatının huzurunu bozmuştur. Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacaklar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz."

DİSK: KIDEM TAZMİNATI BİZİM ALINTERİMİZ

“Kıdeme dokunan eller kırılsın”, “Kıdem hakkımız gasp edilemez”, “İşçi memur el ele genel greve” sloganları eşliğinde DİSK Ankara Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen işçiler adına konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de zor günler yaşıyoruz. Bizlere yardımcı olması gereken yetkililer sürekli olarak ellerini bizim ceplerimize uzatıyorlar. Kıdem tazminatına tekrar göz koyma yaklaşımıyla karşı karşıyayız. Adını ne koyarsanız koyun hangi güzel sözlerle kandırmaya çalışırsanız çalışın fark etmez. Kıdem tazminatımızda en ufak bir daralma, geriye gitmeyi kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı bizim alınterimiz, çocuklarımızın geleceğidir” dedi.

.

DİSK’in kıdem tazminatına karşı yaptığı basın açıklamasını okuyan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal-İş Başkanı Mustafa Mustafa Ağuş ise, “DİSK işçi sınıfının umududur. Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, budamaya yönelik her girişim direniş ile karşılanacaktır. Kıdem tazminatını bir işveren sorumluluğu olmaktan çıkaracak planların hükmü yoktur. Kıdem tazminatıyla ilgili konuşulacak tek şey mevcut sistemin kuvvetlendirilmesi, bir gün dahi çalışılsa kıdem tazminatı alınacak bir düzenlemenin yapılmasıdır. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. İşçi sınıfı kıdem tazminatına o ya da bu şekilde dokunulmasına asla izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.