Piyasa güne eksi rezervle başladı

Piyasa, güne 19 milyar 532 milyon lira eksi rezervle başladı. Yeni haftayla birlikte yeniden yükselişe geçen dolar ise 6,82 liradan işlem görüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya borsaları dün hızlı bir şekilde değer kaybederken, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen adım, alımların güçlenmesini sağladı.

Fed'den yapılan açıklamada, bankanın İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi (SMCCF) kapsamında şirket tahvili alacağı belirtildi. Söz konusu alımla şirket tahvil portföyü oluşturulacağı belirtilen açıklamada, şirket tahvili alımlarında minimum derecelendirme ve maksimum vade gibi kriterlere bakılacağı ifade edildi.

Öte yandan Fed, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla uygulamaya koyduğu küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik kredi programı kapsamında bankaların başvurularını da dün almaya başladı. Dün, gün içinde yaklaşık son üç haftanın en düşük seviyesini gören New York borsası, Fed'in açıklamaları ile yükselişe geçti. Dow Jones endeksi yüzde 0,62, S&P 500 endeksi yüzde 0,83 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,43 değer kazandı.

AVRUPA

Avrupa tarafında, Fed kararları öncesinde kapanan pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,32, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66 düşüş kaydetti.

ASYA

Fed kararları ardından bugün Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmemesi ve şirketlerin finansmanı için daha fazla destek sağlanacağını açıklaması sonrası Asya borsalarında ralli yaşanıyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 5, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 4,7, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,2 değer kazandı.

TÜRKİYE

Borsa İstanbul dün yüzde 0,25 değer kaybeden BIST 100 endeksi, günü 109.555 puandan tamamladı. Dün 6,83'den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 6,82 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasa ise güne 19 milyar 532 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 26 milyar 521,9 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

(AA)

Etiketler Dolar FED Borsa