TÜMTİS: Kıdem tazminatına dokundurtmayız

TÜMTİS'ten hükümetin kıdem tazminatı planına tepki: Hiçbir sendika pazarlığa kalkışmasın.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin kıdem tazminatını Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile fona dönüştüreceği yönündeki haberlere TÜMTİS'ten tepki geldi. Konuyla ilgili olarak sendikadan yapılan açıklamada, "Bugünlerde basına sızdırılan ve bu şekilde kamuoyunun gündemine sokulmak istenen taslaklara göre kademeli bir geçiş öngörülmekte, tazminat miktarı önce yarıya düşürülmek, sonrada bütünüyle unutturulmak istenmektedir. Sonraki amacın kıdem tazminatını bütünüyle ortadan kaldırmak olduğu gizlenmemektedir bile! İşveren kuruluşları bunu söylemekten çekinmemektedir" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "TÜRK-İŞ genel kurulunda; kıdem tazminatı hakkımıza yönelik herhangi bir girişimin genel grev sebebi olacağını, kıdem tazminatının son kalemiz ve kırmızı çizgimiz olduğunu ilan etmiştik. DİSK ve HAK-İŞ gibi konfederasyonlar ile hemen her sendika ayrı ayrı kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmasına izin verilmeyeceğini kamuoyuna ilan etmişti. Yani hem TÜRK-İŞ, hem DİSK, hem de HAK-İŞ ve bu konfederasyonlara bağlı tüm sendikalar, kıdem tazminatının işçi sınıfının kırmızı çizgisi olduğunu ilan etmişti. Bu nedenle ne hükümet ne de işveren kuruluşları son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkımıza yönelik bir girişimde bulunmamalıdır. Hiçbir sendika ya da konfederasyon da kıdem tazminatı hakkımızı pazarlık masasına malzeme yapmaya kalkışmamalı, mevcut kazanımımızı ortadan kaldırmayı amaçlayan bu tür girişimlere karşı 'görüşmeye hazırız' gibi sözler sarf etmemelidir. Kıdem tazminatı işçinin elinde kalmış son kazanımıdır, dokundurtmayız."

Ne olmuştu?

Basına yansıyan bilgilere göre TES ile kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi amaçlanıyor. Tartışmaya açılan modellerden ilki yasalaşırsa çalışanın brüt ücretinin yüzde 3'ü her ay tamamlayıcı emeklilik hesabına aktarılacak. Bu miktar yıllık 30 günlük kıdem tazminatının 11 gününe denk geliyor. Yüzde 5.33 ise işveren sorumluğunda kalacak. Mevcut yasaya göre çalışanlar her yıl için bir brüt ücret tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Çalışanlar, 60 yaşına gelince kıdem tazminatında biriken paranın sadece yüzde 25'ini çekebilecek. Geri kalan kıdem tazminatı ise 'ek gelir' adı altında emekli maaşına eklenecek. BES'in yerini alacak zorunlu TES ile 60 yaşından önce kıdem tazminatının sadece yüzde 10'u ağır hastalık, evlenme ve konut gibi durumlarda çekilebilecek. Üzerinde durulan ikinci modele göre ise işveren payının yanı sıra, devlet payı da söz konusu olacak. İşçiler de prim ödeyecek. Asgari ücrete kadar ücretler için, işçinin primi ücretin yüzde 0.5'i kadar olacak. (HABER MERKEZİ)