İşten çıkarma yasağı 3 ay uzatılıyor

Korona virüsü salgını nedeniyle ücretsiz izine çıkartılanlara nakit desteği 3 ay daha sürecek, kısa çalışma ödeneği model değişikliğiyle devam edecek. Ücretsiz izine çıkarma yasaklanmasa da, işten çıkarma yasağı 3 ay uzatılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşçi sendikalarının, işten çıkarma yasağının uzatılması çağrıları sonuç verdi. İşten çıkarma yasağı 30 Eylül'e kadar uzatılıyor.

'Yeni İstihdam Kalkanı' paketinin ayrıntıları belli oldu. NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in aktardığı habere göre yeni düzenlemeler şöyle:

-Salgınla getirilen işten çıkarma yasağı 3 ay uzatılacak.

-Ücretsiz izne çıkarılan işçilere nakit desteği 3 ay daha sürecek. İşten çıkarma yasağı süresince ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 39 lira 24 kuruş, aylık bin 177 lira ödeme yapılmaya devam edilecek.

-Kısa çalışma ödeneği uygulaması model değişikliği ile devam edecek.  İşyerlerindeki kısa çalışmanın sona ermesi halinde tam zamanlı olarak geri dönen işçiler için işverenlere üç ay süreyle prim desteği sağlanacak.

-İşverene istihdamı koruması karşılığında teşvik verilmesi gündemde. Kayıtdışı çalışanların kayıt altına alınması şartıyla özel teşvikler geliştirilecek. 1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 arasında sigortalı ya da kayıt dışı olarak çalışırken işten çıkarılmış olanlarla halen kayıtdışı çalışanlar, fiilen çalıştırılırsa ücret desteği verilecek. Kaynak ise İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak. Destek, günlük 57 lira 63 kuruş, aylık bin 752 lira olarak öngörülüyor.

-2019 başından 17 Nisan 2020'ye kadarki istihdam sayılarına ek olarak işe alınan her işçi için 30 Eylül'e kadar bin 732 TL destek verilecek. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanacak bu desteği, Cumhurbaşkanı 30 Haziran 2021'e kadar üçer aylık dönemler halinde uzatabilecek.

Korona virüsü salgını nedeniyle 17 Nisan'da işletmelere 3 ay süreyle işten çıkarma yasağı getirilmişti. Yasak 17 Temmuz'da sona erecekti. Ancak işçi sendikaları, hükümete çağrı yaparak, yasağın uzatılmasını talep etmiş, ücretsiz izin uygulamasına karşı da tedbir alınmasını istemişti.