CHP'li Erdoğdu: Piyasadaki paranın üçte biri yeni

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının vatandaş için artık anlamı kalmadığını ifade ederek, "Vatandaş artık enflasyonu kendi yaşadığı şartlar ile ölçüyor” dedi. Erdoğdu, şimdiye kadar görülmemiş miktarda piyasaya para enjekte edildiğine işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarının vatandaşlar için bir anlamı olmadığını söyledi.

Enflasyonun mayıs ayında beklentilerin üzerinde aylık yüzde 1.36, yıllık yüzde 11.39'a yükseldiğini belirten Erdoğdu, şunları kaydetti: “Resmi rakamlar bu oranları söylüyor ama vatandaşın yüz yüze kaldığı enflasyon oranlarının bu rakamlardan çok büyük olduğunu herkes yaşayarak görüyor. Marketlere girip birkaç rafa bakan gerçek enflasyonun ne olduğunu biliyor. Vatandaşın enflasyon tanımı çok açık. Pazarda özendiği meyve-sebzeyi rahatça alabiliyor mu, evine hiç değilse haftada bir kez et alabiliyor mu, yılda en az bir kez tatil yapma imkanı var mı, ayda en az iki kez çoluk çocuğuyla dışarıda yemek yiyebiliyor mu, doğalgazı kullanırken faturanın ne kadar geleceğine ilişkin uykuları kaçıyor mu, vatandaş enflasyonu bunlarla ölçüyor. Kısacası TÜİK’in açıkladığı rakamların vatandaş için bir anlam yok.”

'BU DAHA YUKARIDA BİR ENFLASYON DEMEK'

“Ülkede hiçbir dönemde yaşamadığı kadar yeni para basımına tanık oluyoruz. Piyasada dolaşan paranın neredeyse üçte biri yeni basılmış para. İlk defa bu kadar kısa bir sürede bu kadar yüklü bir para basımı gerçekleşiyor. Belli ki bu yaz bu şekilde geçecek. Bu kadar hızlı artıştan tedirgin olmak lazım. Bu, daha yukarıda bir enflasyon ve daha yüksek bir kamu borç stoku demek. Merkez Bankası’nın bilanço genişlemesi ile talebi artıran kredi genişlemesi enflasyonu artırmaya devam edecek. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda uzun sürecek bir çift haneli enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya kalacağız.” (DUVAR)