Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar: Seyahat acentaları batarsa herkes batar

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, salgının sektör üzerindeki etkileri hakkında konuştu: Aynı gemideyiz, seyahat acentaları kalbe giden damar gibi, onlar yaşamazsa kimse yaşamaz

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin en büyük tur operatörlerinden Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 35 yıldır turizm sektöründe olduğunu, ilk kez ofisleri kapatmak durumunda kaldıklarını belirterek “Aynı gemideyiz, seyahat acentaları kalbe giden damar gibi, onlar yaşamazsa kimse yaşamaz” dedi.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, online ortamda toplantı yapan Vardar, bu yıl için hedefledikleri cironun yüzde 20 altında kalacaklarını anlatarak şu tespitlerde bulundu:

"Seyahat acentaları vasıtasıyla hareket eden yıllık 8 milyon civarı bir iç pazar var. Bu yıl sayı 6 milyona inebilir. Kırgınım. Kırgın olmamak mümkün değil. Türkiye’nin en büyük ikinci tur operatörüyüz. Benim de yakından tanıdığım 4 tur operatörüne kredi desteği verildi ama kimse bize sormadı bir şeye ihtiyacın var mı diye. Şu ana kadar 160 milyon TL misafir geri ödemesi yaptık. Kredi çıkarsa geri kalanları da ödeyeceğiz. Bu yıl Ege'deki otellerin yüzde 60’ı açılır. Tur paketi fiyatlarında yüzde 20-25 artış olabilir.

YÜZDE 38 TATİL PLANLAMIYOR

Öte yandan Jolly'nin 11 bin civarında kişi üzerinden gerçekleştirdiği "Covid-19 Sonrası 2020 Seyahat Beklentileri" anketine göre, katılımcıların yüzde 62'si tatile çıkacağını belirtirken, yüzde 38'lik kesim tatil planlamıyor. Tatile gitmeyeceğini belirtenler arasında ana neden olarak korona salgını öne çıkıyor.

Tatile çıkacaklarını belirtenlerin yüzde 19'u seyahat yasakları kalkar kalkmaz, yüzde 31'i temmuz, yüzde 35'i ağustos, yüzde 35'i de eylül ve sonrası için tatil planı yapıyor.

Seyahat tercihinde uçak yüzde 34'te kalırken, yüzde 45'lik kesim kendi aracıyla seyahat edeceğini belirtiyor.

Tatile çıkacağını belirtenlerin yüzde 58'si yurtiçi otellerde konaklama yapacağını belirtirken; yurtdışına çıkmayı planlayanların oranı yüzde 7'de kalıyor.

Otel seçimi kriterinde yüzde 25 hijyen sertifikası ve otel dezenfektasyonu, yüzde 22 geniş mekan, yüzde 18'lik kesim ise tesis doluluk oranının yüzde 50 ile sınırlı tutulmasını istiyor.