Dış borç 169 milyar dolar oldu

Türkiye'de kamu ve özel sektörün 1 yıl içinde 169 milyar dolar borç ödemesi gerekiyor. Korona virüsü salgınının ekonomileri derinden etkilediği bir dönemde bu borcun nasıl ödeneceği ise endişe kaynağı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası, kısa vadeli dış borç istatistiklerini yayınladı. 2020 Mart sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 168 milyar 900 milyon düzeyinde gerçekleşti.

Söz konusu stokun 17,8 milyar dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 23, Merkez Bankası’nın yüzde 5,0, özel sektörün ise yüzde 72 oranında paya sahip olduğu gözlendi.

Bu yükümlülüklerin yarısının vadesi ise ağusto dönemine ait...

BANKALARIN KULLANDIĞI KREDİLER AZALDI

Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli kredile ise 2019 yıl sonuna göre yüzde 12,7 oranında azalarak 6,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı önemli bir değişiklik göstermeyerek 21,1 milyar dolar, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı da yüzde 17,5 oranında azalışla 11,3 milyar dolar oldu.

Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre yüzde 7,4 oranında artışla 14,6 milyara çıktı.

Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2019 yıl sonuna göre yüzde 2,1 oranında azalarak 49,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

(EKONOMİ SERVİSİ)