TÜMTİS 1 Mayıs'ı işyerlerinde kutladı

Taşımacılık işkolunda örgütlü olan TÜMTİS, 1 Mayıs'ı Türkiye'nin dört bir yanında örgütlü olduğu işyerlerinde kutladı. Korona virüsü salgınının dünyanın ne kadar adaletsiz yönetildiğini bir kez daha gösterdiği belirtilen kutlamalarda, salgın sürecinde haftalık en fazla 30 saat çalışma ve iki gün tatil talebi haykırıldı. Ayrıca ücretsiz izin uygulamasının yasaklanması çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), bu gece 24.00'de başlayacak 3 günlük sokağa çıkma yasağı nedeniyle 1 Mayıs'ı bir gün önceden örgütlü olduğu tüm işyerlerinde, emekçilerle kutladı. Aras Kargo'nun Türkiye'deki 27 aktarma merkezinde, DHL Lojistik'in Türkiye'deki tüm depolarında, UPS Kargo'nun Türkiye'deki aktarma merkezlerinde, ambar işyerlerinde, Ordu-Giresun-Hatay-Mersin ve Adana TÜVTÜRK araç muayene istasyonları başta olmak üzere örgütlü bulunan işyerlerinde yoğun işçi katılımıyla 1 Mayıs bildirisi okundu. Eylemlerde, işçilerin ve sendika yöneticilerinin maske taktıkları ve sosyal mesafe kuralına uydukları görüldü.

İSTANBUL

TÜMTİS 1 Mayıs İstanbul'da UPS Kargo, Aras Kargo Transfer Merkezi, DHL Lojistik ve nakliyat ambarlarında kutladı. TÜMTİS ve bağlı olduğu konfederasyon Türk-İş’in günün önemine dair bildirisinin okunduğu etkinlikte; adil bir ücret, insan onuruna yaraşır iş, yaşanabilir dünya talebi dile getirildi. Kovid-19 koşullarında kargo işçilerinin çalışma sorunlarına ilişkin talepler de yinelendi.

.

UPS Kargo Mahmutbey Aktarma Merkezi'nde yapılan 1 Mayıs etkinliğinde konuşma yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, salgın koşullarında taleplerinin daha acil ve yakıcı bir hale geldiğini vurguladı.

ÖRGÜTSÜZ İŞYERLERİNDE MASKE-ELDİVEN SORUNU DAHİ ÇÖZÜLMEDİ

‘Evde kal’ çağrısına karşın kargo/taşımacılık işçilerinin canla başla çalışmaya devam ettiğini dolayısıyla hastalık riskiyle karşı karşıya bulunduğunu, sendikalı işyerlerinde gerekli koruyucu ekipmanların sağlandığını, ancak sendikasız işyerlerinde bu konudaki sorunların sürdüğünü, maske-eldiven talebinde bulunan işçilerin dahi işsizlikle karşı karşıya bırakıldığını bildiren Öztürk, kargo işçilerinin çalışma koşulları ve ücretlerinin iyileştirilmesi, en azından salgın döneminde çalışma sürelerinin düşürülmesi ve internet üzerinde yapılan alışverişlerin denetlenmesi gerektiğini belirtti.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk

Genel Başkan Öztürk ayrıca bu dönemde getirilen yasal düzenlemeler ile esnek çalışma biçimlerinin yaygın ve kalıcı hale getirildiğini, ücretsiz izin uygulaması ile ücretsiz izne çıkarılan işçilerin normal şartlarda hak edecekleri işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden daha düşük bir ücrete mahkum edildiğini söyledi. Kısa çalışma ödeneği ile 1.752 TL ile 4.381 TL arasında ödenek alabilecek işçinin 1.177 TL’ye mahkum edildiğini, işverenlere herhangi bir rızaya gerek kalmaksızın işçileri izne çıkarma yetkisi veren yasa ile rızası dışında işten çıkarılan işçinin haklı nedenle sözleşmesini feshetme hakkının da elinden alındığını, çok sayıda işverenin ücretsiz izin uygulamasına başvurduğunu sözlerine ekledi.

GELECEK İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Öztürk ayrıca işten çıkarmanın yasaklanması, yoksulluk ve işsizlikle mücadelede ciddi önlemlerin alınması çağrısını yineledi. Daha iyi bir dünya ve daha iyi bir gelecek için mücadele vurgusu yapan Başkan Öztürk, üyelere yönelik olarak “Salgın günlerini hep birlikte geride bırakacağımız, savaşsız, sömürüsüz bir dünya, açlığın ve yoksulluğun olmadığı bir yaşam umuduyla hepinizin 1 Mayıs’ını kutluyorum” dedi.

Aras Kargo İkitelli'de 1 Mayıs kutlaması...

.ANKARA

TÜMTİS Ankara Şubesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü OSTİM'de ambar işçileri, İvedik'te UPS kargo ve Kazan'da Aras Kargo işçileriyle kutladı. OSTİM Sanayi Bölgesi'ndeki kutlamada konuşan TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Haydar Aslan "Dünya çapında salgına neden olan Covid-19 virüsü, başta işçi ve emekçiler olmak üzere yüzbinlerce can almaya devam etmektedir. Salgının önüne geçmek amacıyla başlatılan 'Evde Kal' kampanyası ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen başta sağlık emekçileri, kargo ve taşımacılık işçileri olmak üzere milyonlarca emekçi sağlık ve güvenlik önlemleri alınmadan bulaşma riski altında canları pahasına ölümle burun buruna çalıştırılmaktadır" dedi.

Sağlıkçılar 1 Mayıs'ı kutladı: Alkış değil, haklarımızı istiyoruzSağlıkçılar 1 Mayıs'ı kutladı: Alkış değil, haklarımızı istiyoruz

ÖZELLEŞTİRMELERİN SONUÇLARI GÖRÜLDÜ

Aslan, salgının başta sağlık hizmetleri olmak üzere toplumun temel ihtiyaçlarının sağlandığı sektörlerde yapılan özelleştirmelerin ne kadar hatalı olduğunu ve yeni liberal politikaların bir avuç zengin dışında milyonlarca insanı yoksullaştırdığını bir kez daha gösterdiğini söyledi.

.

Aslan salgında haftalık en fazla 30 saat çalışma, iki gün tatilin hayata geçirilmesi ve ücretlerden kesinti yapılmaması çağrısında bulundu. Ayrıca kıdem tazminatı gibi işçilerin en önemli kazanımlarının korunması ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmesi çağrısı yaptı.

GAZİANTEP

TÜMTİS üyesi işçiler Gaziantep'te ise Gatem Nakliyeciler Sitesi'nde 1 Mayıs'ı kutladı. Şube Başkanı Mahmut Canyurt, işçi ve emekçilerin salgın sürecinde de canları pahasına çalıştırıldıklarını söyledi. Yoksulluğun arttığı ve açlık tehlikesinin kapıya dayandığı salgın koşullarında mücadelenin her zamankinden daha da yakıcı hale geldiğini vurgulayan Canyurt, "Güzel ve güneşli günleri görülmesi, salgının üstesinden gelinmesi umuduyla işçi sınıfının örgütlü gücü olarak taleplerimiz için mücadele etmeye, 1 Mayıs'ın açtığı yolda birliğimizi, dayanışmamızı korumaya ve güçlendirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

ESKİŞEHİR

TÜMTİS Eskişehir Şubesi'nin 1 Mayıs adresi ise ESTAŞ Taşımacılık oldu. İşyeri önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Suat Keser “Özellikle kargo teslimatı yapan işçiler için patronlar gerekli koruyucu hizmetleri sağlamıyor, bir mal onlarca kişinin elinden geçiyor ve burada en büyük risk taşıma işçilerine düşüyor” uyarısında bulundu.

1 MAYIS'IN KUTLANDIĞI İLLER

TÜMTİS 1 Mayıs'ı şube ve temsilciliklerinin bulunduğu Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Konya, Kayseri, Denizli, Afyon, Antalya Mersin, Hatay, Adana, Diyarbakır, Ordu, Giresun, Erzurum, Amasya, Trabzon ve Samsun'da da kutladı.

TÜMTİS, 1 Mayıs'ı Gebze'de de kutladı.

.

TALEPLER

Eylemlerde talepler şöyle sıralandı:

Sağlık ve eğitim hizmetleri kâr amacı ile faaliyet yürütülen alanlar arasından çıkarılarak kamu eliyle yürütülmelidir.

-Demokrasinin yapı taşı olan sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

-Gelir dağılımındaki adaletsizlik ortadan kaldırılmalı, vergide adalet sağlanması için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı, asgari ücretten vergi alınmasına son verilmelidir.

-İşsizlik ve kayıt dışı istihdam ortadan kaldırılmalıdır.

-İşsizlik sigortası fonundan işverenlerin desteklenmesi gibi amacı dışında kullanılmasına son verilmeli ve işsiz kalan işçiler hiçbir koşul ileri sürülmeden fondan yararlandırılmalıdır.

-Kısa çalışma ödeneği ve ücret nakit desteği ödemesi asgari ücretten az olmamalıdır.

-Salgın koşullarında çalışmanın zorunlu olduğu hallerde haftalık çalışma süreleri en fazla 30 saatle sınırlandırılmalı, hafta tatili 2 gün olarak düzenlenmeli ve ücretlerden kesinti yapılmamalıdır.

-Kıdem tazminatı gibi işçilerin en önemli kazanımları korunmalı ve esnek çalışma uygulamalarına son verilmelidir.

-Bakanlık tarafından tüm işyerleri salgın hastalık açısından bir an önce denetlenmeli, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri açısından gerekli tedbirleri almayan işverenlere ağır yaptırımlar uygulanmalıdır

-İşyerlerinde koruyucu önlemler arttırılmalı, standartlara uygun maske, eldiven ve dezenfektan malzemeleri tamamlanmalı, tedarikinde zorluk olur ise devlet bu işyerlerine öncelik tanımalıdır.

-Denetimlere rağmen uygun sağlıklı çalışma koşullarının oluşturulmadığı işyerlerinde işten çıkmak isteyen işçiye kıdem tazminatları herhangi bir koşula bağlı olmaksızın derhal ödenmelidir.

DERİ İŞÇİLERİ TUZLA'DA KUTLADI

Öte yandan İstanbul Tuzla'daki deri sanayi bölgesinde 1 Mayıs işçiler tarafından kutlandı. Basın açıklamasında, ücretsiz izine çıkartmaların yasaklanması talebi haykırıldı ve "Fabrikada çalışarak virüsten, evde işsiz kalarak açlıktan ölmeyeceğiz", "Yaşamak için yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

İzmir'de 1 Mayıs kutlamasıİzmir'de 1 Mayıs kutlaması