CHP'den virüs paketi: Ücretsiz izinler işsizlik fonundan karşılansın

CHP, korona virüsüne karşı ekonomik önlem paketini açıkladı. Özel sektörde ücretsiz izine çıkarılanların ücretlerinin bir kısmının işsizlik sigortası fonundan ödenmesini öneren CHP, virüsün etkilerinden toplumun tüm kesimlerini korumak amacıyla aile sigortasının TBMM’den bir hafta içerisinde geçirilmesini önerdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, korona virüs gündemi ile toplanan MYK sonrası açıklama yaptı. Tüm çabalara rağmen korona virüsün Türkiye’de olduğunu belirten Öztrak, söz konusu salgının sağlığı etkilediği kadar küresel ekonomiyi de tehdit ettiğini vurguladı. Küresel ticaretin durma noktasına geldiğini, IMF başta olmak üzere Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların alarma geçtiğini belirten Öztrak, “Bizim de üyesi olduğumuz Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), 2020'de küresel büyüme beklentisini 0,5 puan aşağı çekerek yüzde 2,4’e indirdi. IMF, salgının ekonomik yükünü hafifletmek ve ihtiyacı olan üye ülkelere destek olmak amacıyla, 50 milyar dolarlık bir finansman paketi hazırladı. Dünya Bankası küresel salgına müdahale amacıyla 12 milyar dolarlık bir finansman paketi açıkladı” dedi.

'DERHAL İZİN ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRILMALI'

Korona virüsünün Türkiye ekonomisini de etkilemeye başladığının altını çizen Faik Öztrak, CHP olarak ekonomik tedbirlere ilişkin öneriler hazırladıklarını kaydetti. Hazırladıkları ekonomi paketini, virüsün aileler üzerindeki ekonomik ve sosyal etkilerini sınırlayacak ve krizin üretim üzerinde kalıcı etki yaratmasını önleyecek önlemler olarak ikiye ayırdıklarını ifade eden Öztrak, önerilerini şöyle sıraladı:

“Salgının etkilerinden toplumun tüm kesimlerini korumak ve vatandaşların tedbirlere uyum maliyetini azaltmak için aile sigortası, TBMM’den bir hafta içerisinde geçirilmelidir. Virüse karşı alınan önlemlere uyumu kolaylaştırmak ve salgının neden olacağı ekonomik daralmadan çalışan kesimlerin en az etkilenmesi için derhal kamu ve özel kesimde çalışan ve virüsün bulaşma riski yüksek kesimlerin izin şartları kolaylaştırılmalı.”

'VERGİ VE SİGORTA PRİMLERİ ERTELENMELİ'

“Korona virüsü nedeniyle özel sektörde ücretsiz izine çıkarılanların ücretlerinin bir kısmı işsizlik sigortası fonundan ödenmeli, işsizlik maaşı süreleri uzatılmalı. Bu ve buna benzer olağanüstü koşullarda kullanılmak üzere işsizlik sigortasından yararlanma şartları yeniden düzenlenmeli. Okulların tatil edilmesi nedeniyle ücret alamayacak öğretmenlerin mağduriyeti giderilmelidir. Zora düşecek küçük esnaf ve kobilere yönelik vergi ve sigorta primleri ertelenmelidir. Bir hafta içerisinde sicil affı çıkarılarak bu kesimlerin krediye ulaşmaları kolaylaştırılmalıdır. Yurttaşlarımıza gıda, hijyen ve medikal alanlarında sağlanacak destekler için hem merkezi hükümet, hem de mahalli idareler odaklanmış stratejik planlar geliştirmeli ve bunlar tam bir eşgüdüm içinde uygulamalıdır.”

'KESİLEN SU, ELEKTRİK VE GAZ YENİDEN BAĞLANMALI'

“Belediyelerin ve dağıtım şirketlerinin su, elektrik ve gaz faturalarının ödemelerindeki gecikmeler nedeniyle kesme işlemleri derhal durdurulmalı, ödeme yapılmadığı için kesilen su, elektrik ve gaz yeniden bağlanmalıdır. İller Bankası’ndan belediyelere aktarılan gelirlerde yapılan her türlü kesinti, derhal askıya alınmalıdır. Kamu maliyesinde ilave sağlık harcamaları başta olmak üzere iç talebi destekleyecek teşvik ve yatırımlar için manevra alanı yaratılmalıdır. Bu çerçevede, bir hafta içerisinde çıkarılacak bir yasayla yol, köprü, tünel, havaalanı, şehir hastaneleri için yapılacak garanti ödemeleri bir yıl için ertelenmelidir. Bir hafta içerisinde “konaklama vergisi” ve “turizm tanıtma fonu kesintisi”ni kaldıracak yasal düzenleme TBMM’den geçirilmelidir.” (DUVAR)