İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu: Konfederasyon ayrımı birliği engellememeli

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu 1 Mayıs öncesi temsilciler kurulu toplantısı yapacak. Toplantı öncesinde konuştuğumuz platformun Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz, "Sendikal rekabet işçi sınıfının hak mücadelesini engelliyor. Sendikal birliklerin olduğu yerde hem sendikal rekabet ortadan kalkıyor hem de sınıf dayanışmasının yolu kazanımla sonuçlanıyor" diyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DİSK, Türk-İş ve Hak-İş'e bağlı birçok sendikanın İstanbul şubelerinin yer aldığı İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu pazar günü temsilciler kuruluyla bir toplantı gerçekleştirecek. Asgari ücretten, kıdem tazminatının gaspına, işten atmalardan tutuklamalara kadar işçi sınıfına ve sendikal mücadeleye karşı yürütülen uygulamalara karşı bir araya gelen platform, İstanbul'da güçlü ve birleşik 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirilmesini hedefliyor. Platforma göre 1 Mayıs'ta alan tartışması bu günün ruhunu öldürüyor.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, toplam 30 bin üyesi olan birçok sendikayı temsil ettiklerini belirtiyor. Ceviz, "Platformumuzdaki sendikalarımızın ikisi hariç Belediye İş, Genel İş, Petrol İş diğer tüm şubeler iş kollarında baraj üstü yetkiye sahip. Platformumuz içerisinde yer alan en küçük şubemiz bin üye civarında örgütlülüğe sahip" dedi.

'İYİ KOORDİNE EDİLİRSE ÇOK BÜYÜK GÜCÜMÜZ VAR'

Ceviz, platformla ilgili şu bilgileri verdi: "İstanbul'da İşçi Sendikaları Şubeler Platformu çalışmaları sırasında çeşitli engellerle karşılaşıyoruz. Sendikal rekabet bu engelleri derinleştiriyor. Sendikal birliklerin olduğu yerde hem sendikal rekabet ortadan kalkıyor hem de sınıf mücadelesini kazanımla sonuçlandırıyor. Platformumuz 2018 yılında bir girişim olarak başladı. Asgari ücretin insanca ve yaşanılabilir biz düzeye gelebilmesi için Bakırköy'de bir açıklama yaptık. Daha sonra 1 Mayıs'la ilgili çalışmalar yaptık. 2019 1 Mayıs'ı öncesinde platformumuzu kurduk. İstanbul'da birleşik 1 Mayıs'ın örgütlenmesiyle ilgili çalışmalar yürüttük. 2019'un sonlarına doğru vergide adaletin sağlanması yönünde çalışmalar yaptık. Tek tek sendikalarımızın şube başkanlarıyla bu konuda bilgilendirme çalışmaları yaptık. 1 Aralık 2019'da değişik iş kollarındaki temsilcilerimizle bir araya geldik. Bölgesel toplantılar, kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirdik. Bu süre içerisinde dayanışma eylemleri yaptık."

Platform, 15 Mart pazar günü temsilciler kurulu toplantısını gerçekleştirecek. Ceviz bu toplantıda yeni bir yol haritası belirleyeceklerinin altını çizerek şöyle devam etti: "Bu toplantıda talepler, istekler, acil müdahale etmemiz gereken konular konuşulacak. İşçiler bizden platformun iş yerlerinde daha çok aydınlatma çalışması yapmasını istiyor. Biz de platformumuzu ve ne istediğimizi anlatacağız. İyi koordine edilirse çok büyük bir gücümüz var. Güvenceli çalışma ortamı talebi, emeklilikte yaşa takılanlar, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması gibi konular öncelikli gündemlerimiz. Bu sorunlar ekseninde bir çalışma sürdüreceğiz. Örneğin işten atılma gerçekleştirildikten sonra değil, öncesinde görüşmelerin yapılması konusunda tartışmalarımız olacak."

Sinan Ceviz

1 MAYIS'TA NE YAPACAKLAR?

"1 Mayıs kutlamaları için de bir fikrimiz var" diyen Sinan Ceviz, "İstanbul'da güçlü ve birleşik 1 Mayıs'ın örgütlenmesini istiyoruz. Burada kastettiğimiz birçok şey var. Bu platform kimseye alternatif değil. Ancak eksik kalan dayanışmayı örgütlemeye çalışacağız. Konfederasyon ayrımı gözetmeksizin bunu gerçekleştirme hedefimiz var. İstanbul'daki işçi sendikalarımız başta olmak üzere, birlikte organize edilen 1 Mayıs'ın örgütlemesinden yanayız. Kutlama için alan tartışmaları 1 Mayıs ruhunu öldürüyor" dedi.