Değerli Konut Vergisi ertelendi

Değerli Konut Vergisi'nde alt sınır değeri 5 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca evin değerinin vergi değeri esas alınarak belirlenmesi kararlaştırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Değerli Konut Vergisi bir yıl ertelenirken, vergi oranları da değişti. Değerli konut Vergisi mükellefleri 2021 başında beyanname verecek.

TBMM Genel Kurulu'nda İmar Kanunu'nda da değişiklikler içeren Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne dün 5 yeni madde eklendi.

Yapılan son değişikliğe göre;

-Değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar 'değerli konut vergisi'ne tabi olmayacak. Değeri 5 milyon ila 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3; değeri 7,5 milyon ila 10 milyon lira arasında olan konutlarda, 7 milyon lirayı aşan kısım için binde 6; değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası içinse binde 10 oranında vergilendirme yapılacak.

-Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce değer belirleme uygulamasına son verilecek, Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen bina vergi değeri esas alınacak

-Kanun yürürlüğe girmeden önce yıkım kararı alınmış ancak ilgili yerel idarelerce yıkımı gerçekleştirilmemiş binalar, kanun yürürlüğe girdikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yıkılacak

-Hasar görmüş olmakla birlikte ıslahının mümkün olduğu tespit edilen yapılarda, ilave inşaat alanı ihdas edilmemek şartıyla, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre güçlendirme kararı alınarak güçlendirme yapılabilecek

-İmar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, planlarda yer alan serbest olarak belirlenmiş yükseklikler 1 Temmuz 2021 tarihine kadar değiştirilecek.

(ANKARA-AA)