Peşin alınan doğal gaza zam: İnsan ve tüketici haklarına aykırı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, peşin alınan doğal gaza sonradan gelen zamlara karşı başlattıkları dilekçe kampanyasına destek istedi. Ankara'da 901 bin ön ödemeli-kartlı sayaç kullanıcısı olduğuna dikkat çeken Çakar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Tüketici cezalandırılıyor. Bu uygulama insan ve tüketici haklarına aykırı. Zamların yolunu açan yönetmeliği iptal ediniz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yönetmeliğinde 2018 yılında yapılan değişiklik ile kartlı-ön ödemeli doğal gaz sayacı kullanan tüketicilerin peşin olarak satın aldığı gaza daha sonra gelen zam yansıtılıyor.

PEŞİN ALINAN GAZA EKLENEN ZAMMA KARŞI KAMPANYA

Söz konusu yönetmeliğin iptali için dava açan Tüketici Hakları Derneği (THD), Cumhurbaşkanı, bakanlık ve milletvekillerine gönderilmek üzere üç ayrı dilekçe örneği ile 16 Ocak'ta dilekçe kampanyası da başlattı. Tüketicilerden internet sitelerinde yer alan dilekçe örneği doldurularak yetkililere gönderilmesi talebinde bulunan dernek, kampanyanın büyütülmesi amacıyla da destek turuna çıktı.

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ: YÖNETMELİK İNSAN HAKLARINA AYKIRI, İPTAL EDİN

Bu kapsamda TÜRK-İŞ Sendikası'nı ziyaret eden Tüketici Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, TÜRK-İŞ Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay ile basın toplantısı düzenledi. Çakar, burada yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdogan'a seslenerek, "Ankara'da ön ödemeli-kartı sayaç kullanıcısı 901 bin. Peşin alınan doğal gaza sonra gelen zamların yansıtılması tüketici haklarına da insan haklarına da aykırı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Kartlı ön ödeme sayaç aboneleri cezalandırılıyor. Bu uygulamaya tüketici haklarına, hukuka, insan haklarına aykırıdır. Dava açtık, devam ediyor. Çok şikayet alıyoruz. 16 Ocak'ta kampanya başlattık. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bakanlara sesleniyoruz: Bu Türkiye'nin ayıbı. Bu halka yazık. Bu yönetmeliği iptal ediniz" dedi.

DOĞAL GAZ GİDERİ ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 21'İNDEN FAZLA

Türkiye'nin doğal gazı en pahalı kullanan ülkeler arasında ilk sıralarda olduğuna dikkat çeken Çakar, "Doğal gaz pahalılığı açısından dünyada en pahalı olduğu ülkelerin başında geliyoruz. Tüketici haklarına aykırı zamlar nedeniyle dar gelirli aileler doğal gazını keserek battaniye altında yaşamlarını sürdürüyor. Bir ailenin ortalama doğal gaz gideri 500 TL dolayında. Yani doğal gaz gideri asgari ücretin yüzde 21 buçuğundan fazla. Tüketici doğal gaz gibi temel erişim hakkını elde edemiyor" ifadelerine yer verdi.

TÜRK- İŞ'TEN KAMPANYAYA DESTEK

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da, söz konusu yönetmeliğin tüketicileri mağdur ettiğini, dolayısıyla Tüketici Hakları Derneği'nin kampanyasına destek verdiklerini söyledi.