Türk Metal Sendikası ve MESS toplu sözleşmede anlaştı

Türk Metal Sendikası ile MESS, metal işkolunda 200 işyeri ve 119 bin işçiyi kapsayan grup toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya vardı. İşçilere ilk altı ay yüzde 17, ikinci altı ay ise yüzde 6 oranında zam yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Metal iş kolunda 5 Şubat olarak ilan edilen grev kararı öncesi, Türk-İş'e bağlı Türk Metal ve Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Sendikası işverenle tarafıyla uzlaşmaya vardı. İki sendikayla, işveren sendikası MESS dün akşam tekrar biraraya gelerek, el sıkıştı.

Arçelik, Bosch, Ford Otosan, Mercedes, Renault, Siemens, Tofaş ve TürkTraktör'ün de aralarında olduğu metal iş kolundaki 200 iş yerini ilgilendiren ve 2019-2021 dönemini kapsayan MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi'yle işçilere ilk altı ay yüzde 17, ikinci altı ay ise 6 oranında zam yapıldı.

MESS: SÖZLEŞME İKİ YILLIK

MESS'den yapılan açıklamada, Türk Metal ve Özçelik-İş sendikalarıyla anlaşmaya varıldığı belirtilerek, işçi ücretlerine yıllık toplam yüzde 24,3 oranında zam yapıldığı ifade edildi. Zam miktarının, kamu ve özel sektördeki diğer anlaşmalardan daha yüksek oranda olduğu vurgulanan açıklamada, "Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 200 işyerindeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 119 bin çalışanı temsil eden Türk Metal Sendikası ve Özçelik-İş Sendikaları ile MESS arasında anlaşma sağlandı. 1 Eylül 2019’dan itibaren iki yıl boyunca yürürlükte olacak sözleşme için imzalar atıldı" bilgisine yer verildi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da, önemli kazanımlar sağladıklarını söyleyerek, "Ülkemiz gerçekleri göz önüne alındığında, bu sözleşme sendikamızın tarihine altın harflerle yazıldı" dedi.

DİSK, ŞUBELERLE GÖRÜŞECEK

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ise gelinen son durumu şubelerle görüştükten sonra kararını açıklayacak.

ANLAŞMA MADDELERİ

Türk Metal Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre;

1 Eylül 2019 tarihi itibariyle, 12 TL’nin altında olan saatlik ücretlere, 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.

* Bunun üzerine tüm saatlik ücretlere, sözleşmenin birinci altı ayında yüzde 17 oranında zam yapılacak.

* İkinci altı ay için yüzde 6 oranında artış yapılacak.

* Üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde enflasyon oranında zam yapılacak.

* Tüm sosyal haklara birinci yıl yüzde 20 oranında, ikinci yıl için de enflasyon oranında artış yapılacak.

* Bütün bu artışların ilk altı aylık toplam değeri, ortalama yüzde 18.49 olacak.

* Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulaması bu sözleşme döneminde de devam edecek.

* MESS'in dayattığı üç yıllık sözleşme, esnek çalışma, deneme süresi ve denkleştirme, istirahat izin ücretini ödememe maddeleri geri çekildi.

Türk Metal ve Birleşik Metal-İş sendikasının grev kararı alması üzerine, MESS de lokavt ilan etmiş ancak tarih açıklamamıştı.

(EKONOMİ SERVİSİ)