Altın son altı yılın zirvesini test ediyor

Çin'de ortaya çıkan salgın hastalık ekonomiyi de etkilerken, 'güvenli liman' olarak görülen altına ilgi arttı. Altının ons fiyatı 1600 doları zorlamaya başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'de koronavirüs salgınına ilişkin karantina devam ederken, Almanya'da ilk vakanın görülmesiyle birlikte yatırımcı tercihleri de etkilenmeye başladı. Altın, güvenli varlıklara kaçıştan faydalanarak 2020 yılında yüzde 4'ten fazla değer kazanırken, hisse senetleri ve sanayi emtiası sert satışlarla karşılaştı. Yatırımcılar virüsün Çin'in ve aynı zamanda Çin dışındaki ekonomilerin büyümelerine etkilerini değerlendiriyor. Bloomberght'de yer alan habere göre AxiCorp Financial Services Pty baş piyasa stratejisti Stephen Innes "Hisse senedi piyasalarında virüsten kaynaklanan satış dalgası muhtemelen kısa vadede altın talebini güçlendirecektir. Virüsün daha hızlı yayılması ise küresel büyüme için diğer bir güçlük oluşturacak ve bu da altın için yukarı bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.

Altının ons fiyatı pazartesi gününü ons başına 1582 dolarla Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapattı. Altın bugün de bu seviyeye yakın bir fiyattan el değiştiriyor. Ons altın 1578 dolardan, gram altın ise 300 liradan işlem görüyor.

Altın madenciliği şirketlerinin hisse senetleri Sydney'de değer kazanırken, piyasa genel olarak aşağı yönde hareket etti. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. yüzde 2.4 kadar değer kazanırken, Evolution Mining Ltd. yüzde 3.5 kadar yükseldi.

AxiCorp'tan Innes, "Şimdi gözler Fed'e çevriliyor," dedi ve "Dikkatler Powell'ın yorumlarında ve Fed'in bilanço genişlemesinden dolayı likidite enjekte etmesi ile ortaya çıkan finansal istikrar riskine yönelik sorulara nasıl yanıt vereceğinde olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Döviz cephesinde ise dolar 5,93, euro 6,54 liradan el değiştiriyor.

Etiketler Dolar Altın