Metal sanayicileri greve karşı lokavt ilan etti

Metal işkolunda grev kararı alınmasının ardından Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) lokavt ilan etti. Lokavt kararı Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)'a bildirildi. Lokavt tarihi ise henüz açıklanmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Metal işkolundaki toplu sözleşme görüşmeleri çıkmaza girerken, işçi sendikalarının ardından işveren sendikası da harekete geçti. 3 yıllık sözleşme ve yüzde 8'lik zam önerisine karşı yaklaşık 130 bin işçi adına grev kararı alınmasının ardından Metal işverenlerinin sendikası MESS’in lokavt ilan etti. MESS üyesi şirketler bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP), bildirim yapmaya başladı.

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine pazar günü Türk Metal Sendikası Bursa'da, Birleşik Metal-İş ise Gebze'de binlerce kişinin katılımıyla miting düzenlemişti.

Mitingin ardından pazartesi günü MESS, işçi sendikalarıyla pazartesi günü yeniden masaya oturmuş ve zam teklifini yüzde 10'a revize etmişti. Ancak bu teklif sendikalar tarafından reddedilmişti.

Bu sabah saatlerinde aralarında Türk Traktör, TOFAŞ, Borusan Mannesman, Aygaz, Ford Otomotiv ve Otokar’ın olduğu şirketler, MESS'in almış olduğu lokavt kararını KAP'a bildirmeye başladı. Bildirimlerde, lokavt tarihinin önümüzdeki günlerde açıklanacağı ifade edildi.

Firmalardan KAP’a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği şirketimize bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır."

(EKONOMİ SERVİSİ)

Lokavt nedir?Lokavt nedir?