Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü işleten şirkete, 6 ay için 1.6 milyar lira ödenecek

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden öngörülen sayıda araç geçmediği için işletmeci şirket ICA’ya, 2019 yılının ikinci yarısı için yaklaşık 1.6 milyar lira ödenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 2019 yılı ikinci yarısında öngörülen sayıda araç geçmediği için işletmeci IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu ICA’ya, 1.6 milyar lira civarında ödeme yapılacak. ICA’ya, yılın ilk yarısı için 1 milyar 450 milyon lira ödenmişti.

Yavuz Sultan Selim ve Kuzey Çevre Otoyolu özel sektör tarafından yap-işlet-devret modeliyle inşa edildi ve araç geçiş bedelleri döviz olarak belirlendi. Devlet bu projelere belli sayıda araç geçiş garantisi verdi. Araç geçişleri, garanti sınırının altında kalması halinde aradaki farkı devlet ödüyor.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu'nu işleten IC İçtaş İnşaat-Astaldi konsorsiyumu ICA, 2018 yılının ağustos ayında dolar kurunda yaşanan artışın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na başvurdu. Şirket döviz kurundaki hareketlilik gerekçesiyle garanti kapsamında yapılacak ödemelerin hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasını istedi.

Yılın ilk yarısı için ocak, ikinci yarısı için temmuz ayı dolar kurunun esas alınmasını talep etti ve talep "uygun" bulundu. Daha önce, ilgili yılın ocak ayı dolar kuru esas alınıyor ve garanti ödemesi izleyen yılın nisan ayında tek seferde yapılıyordu.

Karayolları Genel Müdürlüğü, Yavuz Sultan Selim'de 2019 yılı 1 Ocak-30 Haziran dönemi için temmuz ayında yeni sistem uyarınca ilk garanti ödemesini yaptı. İşletmeci ICA'ya 1 milyar 450 milyon lira ödendi.

2019 yılı 1 Temmuz-31 Aralık dönemi garanti ödemesi için de çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Buna göre devlet, işletmeciye bu ay sonunda 1 milyar 600 milyon lira dolayında ödeme yapacak. Tarafların tutar konusunda son rötuşları yaptıkları belirtildi.