Dünyada işsiz sayısının 2020'de 2,5 milyon artacağı tahmin edildi

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün yayınladığı raporda, küresel işsizlik oranı 2020'de neredeyse on yıl içinde ilk kez artış göstereceği öngörüldü. Buna göre dünya çapında işsiz insan sayısı 2,5 milyon artarak 190 milyonun üzerine çıkacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayınlanan ve küresel işsizlik oranının 2020'de artacağını belirten raporda, dünya ülkelerindeki düşük ekonomik büyüme seviyelerinin etkisiyle işsiz sayısının yaklaşık 2,5 milyon artarak 190 milyonun üzerine çıkacağı öngörüldü. Gelir eşitsizliğine de dikkat çekilen raporda, dünyada toplamda yaklaşık 473 milyon kişinin işsiz olduğu ya da çalışmasına rağmen ihtiyaçlarını karşılayacak ücret alamadığı ifade edildi.

Raporda, verimli ve iyi ücretli işlerin eksikliğinin, dünya genelinde 630 milyondan fazla çalışanın günde 3,2 doların (yaklaşık 19 lira) altında gelirle, aşırı veya orta düzeyde yoksulluk içinde yaşaması anlamına geldiği de kaydedildi. Raporda ayrıca ülkelerin, "yetenekli insanların oluşturduğu potansiyel ekonomik ve sosyal faydalarını gözden kaçırdığı" yorumu yapıldı.

'DAHA İYİ BİR YAŞAM KURMAK ZORLAŞIYOR'

Her türlü ücretli işin kalitesinin artırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyleyen ILO Genel Direktörü Guy Ryder, "Milyonlarca sıradan insan için iş yoluyla daha iyi bir yaşam kurmak giderek zorlaşıyor. İşle ilgili ısrarcı ve önemli eşitsizlikler ile mahrumiyet, uygun işi ve daha iyi geleceği engelliyor. Bu, sosyal uyum açısından derin ve endişe verici çıkarımları olan son derece ciddi bir bulgu" dedi.

Rapora göre,

  • Dünya çapında çalışma çağındaki 5,7 milyar kişiden istihdam edilen 165 milyonunun ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ücret aldıkları bir iş bulamıyor.
  • 119 milyon kişi ya aktif olarak iş aramaktan vazgeçtiğini ya da kişisel durumları nedeniyle iş piyasasına erişimden yoksun.
  • Yaşları 15-24 aralığındaki 267 milyon kişinin bir işi, okulu ya da mesleki eğitimi yok. (ANKARA/AA)