Albayrak: Erken seçim gündemde yok

Türkiye ekonomisinin kur atağını atlattığını söyleyen Bakan Albayrak "Kur şu olacak demek doğru değil ancak rekabetçi bir kur olmalı" dedi. Özel bankaların başarılı bir yılı geride bırakmadığını söyleyen Albayrak, 3 kamu bankasının ise kârlılık açıklayacağını duyurdu. Erken seçim tartışmalarına da değinen Albayrak, gündemlerinde böyle bir konunun olmadığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin 2019'u 'tarihe geçecek' bir yumuşak inişle, pozitif bir büyümeyle geride bırakacağını öne sürdü.

Albayrak, ekonomi basını yöneticileriyle bir araya geldiği 2019 Değerlendirme Toplantısı kapsamında yaptığı konuşmada, 2018 Haziran-2019 Haziran döneminde Türkiye'nin kabaca 3 farklı kur atağına maruz kaldığını söyledi. Albayrak, gelinen noktada kurda stabilizasyonun yavaş yavaş oluşmaya başladığını ifade etti.

"Son 1,5 yılda Türkiye ekonomisinde sessiz ve devrim niteliğinde o kadar çok stratejik yapısal reforma imza attık ki..." diyen Albayrak "Gayrisafi yurt içi hasıla artışı açısından baktığımızda 2019'u tarihe geçecek bir yumuşak inişle, pozitif bir büyüme ile geride bırakacağız. Türkiye, 2001 ve 2009'a kıyasla hakikaten çok başarılı bir şekilde bertaraf etmiş oldu. Çok zor yıllar olmasına rağmen, 2018 ve 2019'u Türkiye'nin performansından taviz vermeden, büyümeyi de negatife çevirmeden, özellikle TL borç stokunda da ciddi sıkıntılı bir resim ortaya koymadan tamamlamış olduk. Tabii Türkiye'nin borç stokuna baktığımızda gerçekten çok ciddi bir marjı var. Gerek hane halkı borç stoku, gerek kamu borç stoku, gerekse özel sektör ve bankacılık açısından baktığımızda, Türkiye'deki tüm bu 4 paydaşın birleşerek Türkiye sepetinde oluşturduğu resimde güçlü bir bilanço yapısı var. Bundan sonra da bütçe disiplini ve kamu maliyesi, enflasyon ve fiyat istikrarı gibi bizim için en önemli çıpa olmaya devam edecek. Özel bankalar başarılı bir yılı geride bırakmadı. 3 kamu bankası karlılık açıklayacak. Tek haneli faizden kredi vermek için müşterileri arayan özel bankalar var" açıklamasını yaptı.

Konuşmasında erken seçime gidileceği iddialarına da değinen Albayrak "Erken seçim söylemi iyi niyetli değil; 5 senede 8 seçim geçirdik. Türkiye seçim yorgunu. İktidarın gündeminde böyle bir şey yok" dedi.

(AA)

Etiketler berat albayrak lira