Metal işçisi hakları için alanlarda: İşçiler greve gidiyor

Metal işçileri, düşük zam ve esnek çalışma dayatmasına karşı Bursa ve Gebze'de miting düzenliyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Bursa'da yaptığı konuşmada, "Metal işçileri, işçi hareketinin amiral gemisidir. MESS bu alanı bir görsün, kısa bir süre sonra bunun iki mislini Kocaeli'de toplayacağız" dedi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise “Patronlar kendileri bilir işte metal işçileri burada, günlerdir bu gerçeği haykırıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık grev kapıya dayandı” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa’da Türk Metal Sendikası, Gebze’de ise Birleşik Metal-İş, toplu iş sözleşmesi sürecinde işveren sendikası Türk Metal Sendikası, Metal Sanayicileri Sendikası'nın (MESS) tutumunu protesto için alanlara çıktı. Her iki mitingde, MESS’in yüzde 8 zam, 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatmasının kabul edilmeyeceği ifade edildi.

Bursa'daki mitingde Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, Kristal İş, Tek Gıda İş ve Yol İş sendikasına bağlı işçiler de katıldı. Evrensel'de yer alan habere göre; Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, mitingde yaptığı konuşmada, "Metal işçileri, işçi hareketinin amiral gemisidir. MESS bu alanı bir görsün, kısa bir süre sonra bunun iki mislini Kocaeli'de toplayacağız" dedi.

ATALAY: İYİ BİR YAŞAM İSTİYORUZ

Atalay konuşmasında özetle şunları söyledi: "Dediler ki 'Bunlar toplanamaz' ama toplandık. Çeliği nakış gibi işliyoruz, en iyi arabayı yapıyoruz, bizler iyi bir yaşam istiyoruz. İş barışını bozmayın. Bu alanda EYT'liler haber bekliyor. Kadroya geçmek isteyen işçiler haber bekliyor. Ocak ayında aldığımız ücreti nisanda, nisanda aldığımızı temmuzda almak istiyoruz. Bu vergi sistemi adaletli değil. Çok alandan çok, az alandan az vergi alınsın. Sesimize kulak verin, taleplerimizi kabul edin. Ülkemizde 5 milyona yakın mülteci var. 100 işçinin çalıştığı yerde 95 mülteci çalışıyor, kayıt dışı çalıştırıyor günlük 40 TL alıyor. Bu mültecilerin emek sömürüsüdür. Kayıt dışı çalışma ile ilgili çalıştay yapılmalıdır. Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum, bu kangreni çözün. 40 senedir asgari ücreti Türk-İş yapıyor. Kötü olduğunda ihale bize kesiliyor. Bunu çözmeliyiz bir sonraki sene. Demokratik bir ortam oluşturalım, olmazsa biz olmayalım masada."

KAVLAK: SABRIMIZ TAŞARSA SEL OLURUZ

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak ise "Eylemlere başladık kısa süreli iş durdurduk, yetmedi. Bugün buradayız, yetmediyse yarın yüz binlerle geleceğiz. Biz bu açıklanan enflasyonla sözleşme imzalamayız" dedi ve ekledi: "Çözüm bizim nasırlı ellerimizde, çözmeden de bu yoldan dönmeyeceğiz. Patronlar 'Ekonomi kötü, işler kötü' diyor. Biz işimize, işyerimize sahip çıkıyoruz ama bizi enayi yerine koymalarını da kabul etmeyiz. Biz sabırlıyız ama sabrımız taşarsa bugün olduğu gibi yollarda sel oluruz. MESS yöneticileri bizim sabrımızı zorlamayın, size rahat yüzü göstermeyiz. Eylemlere devam ederken işverenlerle görüşüyoruz, masada bu işi çözeceğimize inanıyoruz. Bu ucuz iş gücüne siz son vereceksiniz."

'GREV KAPIYA DAYANDI'

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın da Gebze’de düzenlediği mitinge binlerce işçi katıldı. İşçiler Trafo Meydanı'ndan kent meydanına yürüdü. “İşçiler açken patronlara huzur yok”, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarının atıldığı mitinge Petrol-İş Sendikası, TÜMTİS, Nakliyat-İş üyesi işçilerin yanı sıra Emek Partisi, TKP, EYT Derneği, Uidder gibi parti ve kurumlar mitinge katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Metal işçileri ise cesaretini ellerinden, birliğinden ve örgütünden alıyor. Hayatı yeniden üreten ellerimizden bizim gücümüz. İşverenleri uyarıyoruz, bu meydanını iyi görsünler. Görsünler ki metal işçisi coşkulu, dirençli ve kazançlı. Ve görsünler ki DİSK de sonuna kadar onlarla olacak” dedi. İşçiler ise Çerkezoğlu’nun sözlerini “Başkan bizi greve götür” sloganıyla karşıladı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, “Karşımızda sermaye var, metal patronları var, karşımızda burjuvazi var, karşımızda işçi düşmanı AKP var. Onlar serpilip gelişene düşman. İşçi sınıfı düşmanlarına, alın teri düşmanlarına sesleniyoruz. Bu ülkeye hürriyet işçi sınıfıyla gelecek” dedi. 41 fabrikada çalışan on bin işçi adına görüşmeleri sürdürdüklerini ve grev aşamasına geldiğini dile getiren Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Bugün işçilerin taleplerini görmezden gelen patronları son kez uyarmak için toplandık. Sermaye sınıfının dizginlenemez kâr hırsı var. Sermaye vahşi bir egemenlik kurmuş durumda. Tarihte hiç olmadığı kadar eşitliksiz yaşanıyor. Ülke ekonomisi büyüdüğü bir dönemde bile işsizlik, yoksulluk içinde yaşıyor. Tabii ki bu eşitsizliğin temeli kapitalizmdir.”

Devletin tüm imkanlarının patronlar için seferber edildiğine dikkat çeken Serdaroğlu, “Doğalgaz faturası ödeyemeyen işçiye devlet desteği veren oldu mu? Şimdi de kıdem tazminatını kuşa çevirip, patronlara imkan sunmak istiyorlar” diye konuştu.

İşçilerin bir önceki yıla göre daha da yoksullaştığını, yüzde 8 zam teklifinin vicdansızlık olduğunu ifade eden Serdaroğlu, “Patronlar kendileri bilir işte metal işçileri burada, günlerdir bu gerçeği haykırıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık grev kapıya dayandı” dedi. 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyuran Serdaroğlu, olası grev yasağını ise tanımayacaklarını söyledi.

Etiketler işçi zam mess metal