Plastik poşette vergi zammı markete yansıtıldı

Market ve mağazalardaki plastik poşet fiyatının 25 kuruştan 30 kuruşa çıktığı haberleri üzerine bakanlık açıklama yaptı. Bakanlık, poşetin 25 kuruştan satılmaya devam edileceğini duyurdu. Vergi zammı ise poşet satışından mağazalara kalan pay düşürülerek tüketiciye yansıtılmayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliği' Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, çevreyi kirleten atıklar için tahsil edilen geri kazanım katılım payı tutarına yüzde 22,58 oranında zam yapıldı. Yönetmelikle market ve mağazalardaki poşet fiyatlarının da 25 kuruştan 30 kuruşa çıktığı haberlerinin ardından Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Buna göre markete kalan pay azaltılarak, poşet fiyatı yüzde 22,58'lik zammın dışında tutuldu.

18 KURUŞ DEVLETE, 7 KURUŞ MARKETE

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, tüketiciye plastik poşetlerin 25 kuruştan satılmaya devam edeceğini açıkladı. Eroğlu "Zam konusunda bir karışıklık olmuş. Uygulama kapsamında vatandaştan alınan 25 kuruşun 15 kuruşu geri dönüşüm katkı payı olarak devlete aktarılıyor. Kalan 10 kuruş ise marketin maliyetine sayılıyordu. Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik ile alışveriş poşetlerinin satışı karıştırılmış. 25 kuruşun devlete aktarılacak olan kısmına yüzde 22.58 zam gelmiş oldu. Böylece devlete 18 kuruş aktarılacak, marketlere ise 7 kuruş kalacak" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, poşete zam yapılmadığını belirterek, "Bakanlık kararı net. 31 Aralık 2019'da 25 krş olarak kalması kararı Bakanımız Sayın Murat Kurum imzasıyla karara bağlandı" açıklamasını yaptı.

YÖNETMELİKTE PLASTİK POŞET YER ALIYOR

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte, plastik poşetlerin yanı sıra motorlu araç lastikleri, aküler, piller, madeni ve bitkisel yağlar, elektrikli ve elektronik eşyalar, ilaç ve içeceklerin konulduğu plastik, cam, kağıt ve ahşap ambalajlar yer alıyor. Bu listede yer alan atıklardan sadece poşetler için tüketicilerden katkı payı alınıyor. Diğer ürünlerin katkı payı ise şirketlerden tahsil ediliyor.

(EKONOMİ SERVİSİ)