Türk-İş: Asgari ücreti kabul etmedik

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, belirlenen yeni asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Atalay, rakamın hükümet ve işveren tarafından belirlendiğini, kendilerini kabul etmediğini söyleyerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili, "Bu Komisyon yapısından adaletli bir karar çıkmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2020 yılı için net 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücretin kabul edilebilir bir tarafı olmadığını belirterek, "2 bin 324 lira bizim beklentilerimizin çok altında. TÜİK'in açıkladığı bir işçinin aylık gıda harcama rakamının bile altında. Açlık sınırına yakın bir rakam" dedi.

Atalay, "Daha önce '2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı kabul etmeyiz' dedik ve etmedik" diye konuştu. Atalay, dün 2020 yılı asgari ücret zammı açıklandıktan sonra da rakamı kabul etmediklerini belirterek kararı protesto etmiş ve toplantı masasından kalkmıştı.

'İŞÇİ TARAFI OLARAK GÖRÜŞMELERİN BÜYÜK BÖLÜMÜNDE BULUNMADIK'

Türk-İş olarak bir işçinin yaşam maliyeti olarak hesaplanan 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı görüşmeme yönünde kararları bulunduğunu anımsatan Atalay, Hak-İş ve DİSK'in sürece katkı verdiğini, gerekli kamuoyunu oluşturduklarını, gerekli duruşu sergilediklerini ifade etti. Atalay, dün açıklanan yeni asgari ücret rakamının hükümet ve işveren tarafının oy çokluğuyla belirlendiğini söyleyerek,  işçi tarafı olarak dün yürütülen görüşmelerin büyük bölümünde olmadıklarını söyledi. Türk-İş'in işçi tarafı olarak belirlenen asgari ücret rakamına 30 kez katılmadığına işaret eden Atalay, istisnalar dışında hükümet ile işverenin rakamı birlikte belirlediğini ifade etti.

'KOMİSYON YAPISI DEMOKRATİK DEĞİL'

Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısının sorunlu olduğunu söyledi: "Bu yapı 40 senedir var, demokratik bir yapı değil. Bu yapıyı değiştirmek gerekiyor. Bu Komisyon yapısından dün olduğu gibi adaletli bir karar çıkmaz. Rakam iyi olduğu zaman hükümet ve işveren vermiş oluyor, rakam iyi olmadığı zaman sendikalar alamamış oluyor" dedi.

'20 MİLYONA YAKIN İNSAN BU RAKAMLA GEÇİNİYOR'

Ergün Atalay, Türk-İş'in 2 bin 578 liranın altındaki bir rakamı görüşmeme kararıyla herkese net bir mesaj verdiğini dile getirerek şunları söyledi: "Bir rakam açıklamak mecburiyetindeyiz. Bizim elimizde yaşam maliyeti verisi var. Bu rakam sıradan söylenmiş bir rakam değil. Bizim açıkladığımız rakam makul ve mantıklı bir rakam."

Atalay açıklamasını şu sözlerle noktaladı: "2 bin 324 lira bizim beklentilerimizin çok altında. TÜİK'in açıkladığı bir işçinin aylık gıda harcama rakamın bile altında. Açlık sınırına yakın bir rakam. 20 milyona yakın insan bu rakamla geçiniyor. Açıklanan rakamın enflasyonun üzerinde olduğu söyleniyor. İyi de, bir de sokakta insanın yaşadığı enflasyon var. Hiçbir şey vermeseler elektrik ve doğal gaza yapılan zam kadar asgari ücreti artırsalardı." (ANKARA/AA)

Paçacı: Asgari ücrete 300 TL zam, 25 milyonla alay etmektirPaçacı: Asgari ücrete 300 TL zam, 25 milyonla alay etmektir

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İnsan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlendiDİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İnsan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlendi

Yeni asgari ücret: 2 bin 324 liraYeni asgari ücret: 2 bin 324 lira