Yeni asgari ücret: 2 bin 324 lira

Yeni asgari ücret 2 bin 324,70 olarak belirlendi. Karar oy çokluğuyla alınırken Türk-İş bu rakamı kabul etmediklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, hükümetin asgari ücret teklifini açıkladı. Zümrüt, teklifin brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324,70 lira olduğunu söyledi. Zümrüt, "Net asgari ücreti geçen yıla göre, yüzde 15,03 oranında arttırmış bulunmaktayız. Evli ve 3 çocuklu bir kişi içinse 2 bin 479,21 lira oldu" dedi.

Kararın oy çokluğuyla alındığını aktaran Selçuk, "Gönül isterdi ki geçen seneki gibi işçi temsilcilerimizle beraber oy birliğiyle imzalayalım. Ama biz her daim işçilerimizi korumaya devam ettik, edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise asgari ücret tekliflerini 2 bin 573 lira olarak sunduklarını hatırlattı.

Irgat, "Sayın Bakanım açıkladığınız bu rakamı işçi tarafı olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. Çünkü 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden bir kriz nedeniyle alım gücünün en fazla düştüğü bir dönem yaşıyoruz. O bakımdan belirlenen rakamın işçilerimizin değil bir aylık süre 10 gün bile zor yetebileceğini düşünüyoruz. Bu bakımdan kararınıza katılmadığımızı kamuoyuna arz ediyoruz" diye konuştu.

AGİ RAKAMLARI DA BELİRLENDİ

Karara muhalefet ettiklerini belirten Irgat ve Türk-İş heyeti toplantıdan ayrıldı.

Asgari ücrette yapılan yeni artışla birlikte çalışanları yakından ilgilendiren asgari geçim indirimi (AGİ) rakamları şu şekilde oldu:

"Bekar bir işçi için 220 lira 73 kuruş, evli (eşi çalışmayan) işçi için 264 lira 87 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 1 çocuklu işçi için 297 lira 98 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 2 çocuklu işçi için 331 lira 9 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 3 çocuklu işçi için 375 lira 23 kuruş." (HABER MERKEZİ)

HAK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması: Taleplerimiz tam olarak karşılanmadıHAK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması: Taleplerimiz tam olarak karşılanmadı

Paçacı: Asgari ücrete 300 TL zam, 25 milyonla alay etmektirPaçacı: Asgari ücrete 300 TL zam, 25 milyonla alay etmektir

Türk-İş: Asgari ücreti kabul etmedikTürk-İş: Asgari ücreti kabul etmedik

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İnsan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlendiDİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: İnsan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlendi