Dolar haftaya yükselişle başladı

Döviz kurları haftayı yukarı yönlü açtı. Son iki ayın zirvesini gören dolar 5,84, gram altın ise 276 lira seviyesinden işlem görüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel piyasalarda, ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşmasına varılması sonrası bugün dünya genelinde açıklanacak öncü imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinde piyasaların beklentisi doğrultusunda birinci faz anlaşmaya varılsa da konuya ilişkin detaylar ve gelecek açıklamalar gündemin odağında kalmaya devam ederken, bugün dünya genelinde açıklanacak öncü imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri izlenecek.

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma akşamı yaptığı açıklamada, "Çin ile çok geniş kapsamlı bir birinci faz ticaret anlaşması üzerinde anlaştık. Çin, bazı yapısal değişiklikler ve büyük miktarda tarım ürünü, enerji, işlenmiş ürünler ve daha birçok şeyin büyük miktarda satın alımı için mutabık kaldı" bilgisini paylaştı. Çin'e 15 Aralık'ta uygulanması planlanan gümrük vergisi artışının da iptal edildiğini belirten Donald Trump, "İkinci faz anlaşma için bir an önce müzakerelere başlayacağız, 2020 seçimlerine kadar beklemeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Trump'ın açıklaması sonrası Çin de ABD'den ithal edilen ürünlere yüzde 5 ve 10 düzeyinde uygulanması planlanan ilave vergilerin askıya alındığını duyurdu.

Analistler, ticaret müzakerelerinde ilk aşamanın piyasaların son bir aydır fiyatladığı şekilde sonuçlandığını belirterek, kısa vadede ABD'de Trump'ın azil sürecinin haftanın öne çıkan gündem başlığı olacağını söyledi.

DÖVİZ KURLARI

Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 5,84'den işlem görüyor. Dolar cuma günü haftayı 5,81 seviyesinden tamamlamıştı.

Saat 09.30'da Euro ise yüzde 0,4 artışla 6,50'den, sterlin/TL yüzde 0,5 değer kazancıyla 7,83'den satılıyor.

Gram altın 276, çeyrek altın ise 454 lira...

(AA)

Etiketler Dolar çin ABD Altın