İki yeni yerli patates türü: Leventbey ve Muratbey

Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli patates çeşitleri "Leventbey" ve "Muratbey"in özel sektöre satışı yapıldı. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, tohumların önümüzdeki yıl satışına başlanacak. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Niğde'de, 2005 yılından bu yana yürütülen ıslah çalışmalarıyla geliştirilen ve tescillenen tohumluk 10 yerli patates çeşidinden ikisinin özel sektöre satışı yapıldı.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüde düzenlenen törende, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle sürdürülen ıslah çalışmaları neticesinde ilk patates çeşitlerinin 2015'te tescil edildiğini söyledi.

'BU ÇEŞİTLERLE MALİYETLER AŞAĞI DÜŞECEK'

Şu ana kadar yerli 10 patates çeşidini tarıma kazandırdıklarını belirten Pırlak, "Geçen yıl Türkiye'de ilk kez 4 çeşidimizin özel sektöre devir işlemlerini gerçekleştirmiştik. Bu yıl yine 2 yerli ve milli patates çeşidi 'Leventbey' ve 'Muratbey'in özel sektöre devir işlemlerini gerçekleştiriyoruz" dedi.

"Söz konusu çeşitlerimizin depo dayanıklılıkları oldukça yüksek, verimli, orta erkenci grupta yer alan, pazarlanabilir yumru oranı yüzde 94" diyen Pırlak, "İnşallah bu çeşitlerimizin de devreye girmesiyle üreticilerimizin maliyetlerinin oldukça aşağı düşeceğini düşünüyoruz. Yerli firmamız olan Selanik Tohumculuk tarafından söz konusu çeşitlerimiz ihale yoluyla alındı. Bu çeşitleri, tohumluk yumruları çoğaltarak sertifikalı hale getirecekler ve kıymetli üreticilerimizle buluşturacaklar" ifadelerini kullandı.

İmza törenine Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak (sağda) ve Selanik Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bengi (solda), katıldı. (Fotoğraflar: Abdullah Özkul/Anadolu Ajansı)

'BU ÇEŞİTLERİN ÖNÜMÜZDEKİ YIL SATIŞINA BAŞLAYACAĞIZ'

Selanik Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bengi de daha önce üç yerli çeşidi aldıklarını ve çoğaltımına başladıklarını aktardı.

"Leventbey" ve "Muratbey"i de aldıklarını dile getiren Bengi, "Yerli ve milli çeşitleri çoğaltmaktan gururluyuz. Ülke tarımına kazandıracağız. Şu anda elimizde fazla materyal olmamasına rağmen bu çeşitlerimizi çoğaltıp önümüzdeki yıl çiftçilere satışına başlayacağız" diye konuştu. (NİĞDE/AA)