Fitch'ten kredi notu açıklaması

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ile ilgili değerlendirmesini açıkladı. Kuruluş, 7 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye'ye dair bir iyileştirme yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fitch, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederek görünümünü "Negatif"ten "Durağan"a revize etti. Kuruluş böylece Türkiye'nin kredi notunu teyit edip görünümünü yükselterek 7 yıl sonra ilk kez olumlu bir değerlendirme yaptı.

Türkiye ekonomisinin dengelenme konusunda ilerleme kaydettiğini belirten Fitch, dış finansman ihtiyacının ise kırılganlık kaynağı olmaya devam ettiğini bildirdi.

Fitch son olarak geçen Temmuz ayında Türkiye'nin kredi notunu BB'den BB-'ye düşürmüş, not görünümü negatif olarak teyit etmişti. Not indirimine gerekçe olarak da Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasını ve S-400'ler nedeniyle ABD'den olası yaptırım riskini göstermişti.

Jeopolitik risklerin, Türkiye'nin notu üzerindeki etkisinin devam ettiğine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun, daha geniş kapsamlı bir çatışma olmazsa, ülkenin kredi notu üzerinde önemli bir etkisinin olmasının beklenmediği ifade edildi.

Fitch, Türkiye'de enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 12, 2021 sonunda ise yüzde 10 olacağını tahmininde bulunurken, yıllıklandırılmış bütçe açığının GSYİH'ye oranının bu yıl yüzde 2,4'den yüzde 3,3 yükselmesini beklediğini bildirdi.

Türkiye'nin 2019 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 0,3'den yüzde 0,8'e yükseltti. Fitch, ülkenin gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 3,1 ve 2021 için de yüzde 3,6 olarak açıkladı.

Fitch Ekim ayının başında Türkiye'nin 2019 yılı büyüme beklentisini eksi yüzde 1.1'den eksi yüzde 0.3'e yukarı yönlü revize etmişti. (HABER MERKEZİ)