Albayrak: Kamu bankaları kredi faizinde indirim yapacak

Oldukça iddialı açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yılı yüzde 4'lük büyümeyle kapatmak istediklerini söyledi. Enflasyonu yüzde 5'in altına çekecekleri iddiasında bulunan Albayrak, kamu bankalarının verdiği ticari kurumsal kredi faizlerinde ise 200 baz puan (yüzde 2) indirim olacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankalarının kurumsal kredi faizinde indirim yapacağını duyurdu. Kurumsal ticari krediler için 1 Kasım itibariyle yüzde 11-13,5 aralığında  kurumsal kredi faiz politikası uygulanacağını belirten Albayrak, 2019'u pozitif büyüme rakamlarıyla kapacaklarını söyledi.

'Malatya İş Dünyası ile Buluşma' programına katılan Albayrak, finansal piyasalarda normalleşmenin sağlandığını öne sürerek, enflasyonda yüzde 8'e düşüşün görüleceğini ifade etti.

Bakan Albayrak özetle şunları söyledi.

EKONOMİDE NORMALLEŞME SAĞLANDI: Ekonomi üzerinden operasyon yapmaya çalıştılar. Tarihin en büyük üç kur saldırısına maruz kaldığımız son 1 yılda tüm bu tehdit ve yaptırımlara rağmen emin adımlarla adım adım ilerliyoruz. Ekonomimizin sağlam altyapısıyla normalleşme sağlandı. Enflasyonda yüzde 5'in altına inmek en önemli hedefimiz. Ekim ayı itibariyle yüzde 8'leri göreceğiz inşallah.

BÜYÜME: Eylül ayı itibariyle Türkiye'de ihracatçı firma sayısı ithalat yapan firma sayısını geçti. Cari fazla vererek önemli bir başarı yakaladık. Tüm yılı yüzde 4'lük büyümeyle kapatmak istiyoruz. Faiz indirimi kararları piyasaları rahatlattı. 2019'u büyüme tarafında pozitif bir rakamlar kapatacağız. Konut kredisinde düşen faizler hareketliliği arttırdı. Ekonomik veriler olumlu sinyaller veriyor. İşsizlikle mücadeleye destek için adımlar atıyoruz.

KREDİ PAKETİ: Bir diğer müjdemiz de kurumsal ticari kredilerde. Kamu bankalarımız, 1 Kasım itibariyle rating oranlarına göre yüzde 13 ile yüzde 15,50 aralığında uyguladıkları kurumsal kredi faiz oranlarını 200 baz puan indirerek yüzde 11 ile yüzde 13,50 arasında uygulayacaklar. Bu oranlarla, 2014 yılı nisan ayından bu yana en düşük ticari kredi faiz oranına ulaşmış bulunuyoruz.

MB'DEN ENFLASYON GÜNCELLEMESİ

Merkez Bankası Başkanı Uysal ise yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 13,9'dan yüzde 12'ye çekildiğini açıkladı. Para politikasına yönelik mesaj veren Uysal, "Para politikasında önemli bir alanı kullandığımızı vurgulamak isterim. Son Orta Vadeli Program'daki makro çerçeve ve vergi ayarlamalarının da enflasyondaki düşüşü destekleyecek vurgusu yapması bize yeni hareket imkanı sağlamış gözüküyor" dedi.

'YATIRIMLAR ZAYIF SEYİRDE'

Yatırımların zayıf seyrini koruduğunu, net ihracatın büyümeye katkısının ise azalarak devam edeceğini öngördüklerini anlatan Uysal, enflasyonun ise ekimde tek hanede kalacağını söyledi. Uysal ayrıca "TL zorunlu karşılıkları kredi büyümesi ile ilişkilendirdik. Bunun olumlu etkilerini görmeye başladık. Önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıkları etkin bir araç olarak kullanmaya devam edebiliriz. Merkez Bankası rezervleri sık sık gündeme geliyor. Rezerv artırma stratejimizde değişiklik yok" bilgisini verdi.

(EKONOMİ SERVİSİ)