BDDK'nin ödeme yetkilerinin TCMB'ye devredilmesine ilişkin teklif komisyonda kabul edildi

BDDK'nin ödemelerle ilgili yetkilerinin Merkez Bankası'na devredilmesini öngören yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre, Merkez Bankası ödemeler alanındaki yetkili otorite olacak. Sanal para birimleri ve QR kodla para çekilmesi gibi teknolojik gelişmeleri hatırlatan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Emrah Şener, "BDDK her birine lisans veriyor. Her biri kendi standartlarını mı belirleyecek? Bunun tek bir çatı altında yapılması gerekiyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ve bazı AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyon sunum yapan AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, 2013 yılında yürürlüğe giren Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'da ödeme sistemleri ve menkul kıymet sistemlerine ilişkin tanımların yapıldığını, sektörlere yönelik düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.

Bilişim teknolojilerindeki ilerleme ile yeni ödeme sistemleri ürünlerinin, teklifin hazırlanmasına temel teşkil ettiğini dile getiren Tüfenkci, teklifle ödemeler alanında sektörün ihtiyaçlarını giderecek hükümlerin yasalaşacağını belirtti.

Tüfenkci, "Teklifle ödemeler alanında BDDK yetkilerinin, Merkez Bankası'na devrini hedefliyoruz. Dünya pratiklerine uyumlu şekilde yeni ödeme yöntemleri tanımlarının yasaya eklenmesine yönelik değişiklikler de var." diye konuştu.

ŞENER: LİBRANIN, BİTCOİNİN MEYDAN OKUMALARINA PARA BİRİMİMİZ NASIL CEVAP VERECEK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Emrah Şener ise yasanın, teknolojik gelişmelerin ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda değişikliklere tabi tutulması gerektiğini belirtti.

BDDK ve Merkez Bankası'nın 2015 yılından itibaren bu alanda ilk lisansları vermeye başladığını anlatan Şener, "BDDK ve Merkez Bankası 2015 yılından bu yana 35 ödeme hizmetleri kuruluşu, 18 elektronik para lisansı verdi. Merkez Bankası'nın sistem işleticisi olarak verdiği lisans sayısı ise 5" dedi.

Avrupa Birliği'nin ödeme sistemlerine yönelik sürekli yasal güncellemeler yaptığına dikkati çeken Şener, böylece teknolojik gelişmelere uyum sağlanmasının amaçlandığını vurguladı.

CHP'li milletvekillerinin teklifin gerekçesine ilişkin sorularını yanıtlayan Şener, ödeme sistemlerine yönelik standartların belirlenmesi konusunda yetkinin tek bir çatı altında toplanması gerektiğine ifade etti. Şener, "block chain" tabanındaki dijital para birimlerine ilişkin ise şunları söyledi:

"Block chain tabanında bitcoin benzeri 2 bin 400 tane yeni para birimi var. Ulusal sınırlarda nasıl kullanılması gerektiği bütün ülkelerin hararetle üzerinde çalıştığı konulardan biri. Öncü ülkelerden biri Çin. Çin Merkez Bankasın'ın bu konuda verdiği cevap 'kendi dijital paramı çıkartacağım.' Bunun sonuçlarını daha tartışamadan, Facebook'un librasını konuşmaya başladık. Ödeme sistemlerinin kesintisiz ve garantili şekilde çalıştığından sorumlu kuruluşuz. Libranın, bitcoinin meydan okumalarına ulusal para birimimiz nasıl cevap verecek, yasayı bu minvalde değerlendirmek doğru olur."

"ATM'lerden çekilen paranın yüzde 10'a yaklaşan miktarı QR kodlar üzerinden yapılıyor" diyen Şener, "Karekod, QR kod olarak geçiyor. BDDK her birine lisans veriyor. Bu konuda 35 lisans alan kuruluş var, elektronik para da 18. Her biri kendi standartlarını mı belirleyecek? Sistemin işleticilerinin gözetimi bizde. Teklifle sorumluluğu ve yetki merciini tanımlıyoruz. Bunun tek bir çatı altında yapılması gerekiyor" dedi.

CHP'Lİ ŞENER: PARA POLİTİKASININ TEK MERKEZDEN DÜZENLENMESİ DESTEKLENEBİLİR

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, Türkiye'de dijital paranın arkasında TCMB'nin garantisi bulunduğuna işaret ederek, "Yapılması gereken doğru bir şekilde bu işleri tek bir kurumda birleştirmek ve kurumsal hafıza oluşturmaktır" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, teklife ilişkin bankacılık sektörünün görüşlerini aldıklarını, herhangi bir olumsuz görüş bildirilmediğini belirtti. Teklifin teknik bir düzenleme olduğunu anlatan Emecan, söz konusu teklifin "bazı muafiyet ve istisnalar getirmesinin kafalarda soru işaretleri yarattığını" savundu.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener de teklifin maddelerinin neredeyse tamamının BDDK'ye verilen yetkilerin TCMB'ye devrine yönelik olduğunu söyledi.

"BDDK'nin internet sitesinde Türkiye'de kripto paraların denetlenemeyeceğine" yönelik açıklama bulunduğunu anlatan Şener, teklifin görüşmeleri sırasında kripto paralara yönelik açıklamalar yapılmasının, teklifi meşrulaştırmaya yönelik olduğunu belirtti.

Şener, "Teklifle BDDK buradan çekilecek. Para politikası her zaman öteden beri merkez bankalarının yürüttüğü bir iştir. Tek bir merkezden düzenlenmesi ve denetlenmesi desteklenebilir" ifadelerini kullandı.

'MASAK İNCELEMELERİNE MERKEZ BANKASI UZMALARI DA KATILACAK'

İYİ Parti milletvekili Durmuş Yılmaz, görüşmeler sırasında Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Emrah Şener'e, "Merkez Bankası'nın değerleme hesabındaki miktarın gelir hesabına aktarılacağına" yönelik iddiaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu. İddiaların gerçek olmadığını dile getiren Şener, "Bunlara hiç itibar etmemek lazım" dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da "Bu ödeme sistemleri iyi denetlenmezse kara para aklamaya uygun bir zemin. Herhalde sıkı bir denetim söz konusudur" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine de Emrah Şener, "Bu yasayla beraber ödeme sistemleriyle ilgili bütün yetkiyi üzerimize aldığımız için MASAK'ın bütün bu incelemelerine Merkez Bankası uzmanları da katılacak" şeklinde konuştu.

Görüşmelerin ardından "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. (ANKARA/AA)