Kredi notunu etkileyen faktörler nelerdir?

Google Haberlere Abone ol

Kredi notu değerini doğrudan etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ödeme Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı
  • Mevcut Borç Durumu
  • Kredinin Yeni Alınması
  • Kredi Kullanım Yoğunluğu

Belirtilen faktörlerin her biri, kredi notu hesaplamasına doğrudan etki etmektedir. Yukarıdaki etkilerde yer alan olumsuzluklar, kredi notunun anında düşmesine sebep olabilir.

Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığının Kredi Notuna Etkisi Nedir?

Kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları, kredi notu hesaplamasını yüzde 35 oranında etkilemektedir. Kredi ya da kredi kartı ödeme alışkanlıklarının kredi notuna olan etkisi hakkındaki detaylar, aşağıda detaylıca belirtilmiştir:

  • Kredi ve kredi kartı taksitlerinin ödemeleri, alışkanlık üzerinden devam etmektedir. Kişilerin maddi durumları yerinde olsa dahi ödeme alışkanlıkları olumsuz seviyede olabilir. Bu sebeple bankalar, kişilerin ödeme alışkanlıklarını analiz etmekte ve çıkan sonuca göre başvurularını onaylamaktadır.
  • Kredi ya da kredi kartı taksitlerinin geciktirilmesi, kredi notunu doğrudan düşürmektedir.
  • Taksitlerin son ödeme tarihlerinden itibaren, 1 ya da 2 gün geçirilmiş olması da kredi notunun düşürülmesine sebep olmaktadır.

    Kredi notunun düşmemesi için taksitlerin son ödeme tarihine bırakılmaması gerekir.

  • Kredi ve kredi kartı taksitlerinin kaç gün geciktiği, kredi notunun düşüşünü doğrudan etkileyecektir. 1 gün gecikmeyle, 30 günlük gecikme arasında büyük fark vardır.

Mevcut Borç Durumunun Kredi Notu Hesaplamasına Etkisi

Kredi notu hesaplamasında etkili olan faktörlerden bir tanesi de mevcut borç durumudur. Mevcut borç durumu, kredi notu hesaplamasını yüzde 35 oranında etkilemektedir. Borç durumunun kredi notuna olan etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Daha önce alınmış kredi ve kredi kartlarının borçları duruyorsa, yeni başvuruların değerlendirmesi yapılırken kişilerin gelirleri dikkate alınır.
  • Eğer kişilerin maddi durumu tüm borç taksitlerini karşılayacak düzeydeyse, kredi başvuruları onaylanır. Ancak mevcut gelir taksitleri karşılayacak düzeyde değilse, kredi ve kredi kartı başvuruları geri çevrilmektedir.
  • Bankalara olan kredi ve kredi kartı borçları arttıkça, risk durumu da artar ve kredi notu kendiliğinden düşer. Mevcut borçlar düzenli olarak ödenirse, kredi notu yükselmeye başlayacaktır.
  • Alınmış kredi kartlarının kullanılabilir limit yüzdesi, kredi notunu doğrudan etkilemektedir.
  • Kredi kartlarının limitleri arttıkça, borçlanma olasılığı da artar ve kredi notu düşüşe geçer.
  • Kredi kartlarının limitleri, bazen bir kredi kadar yüksek olabilir. Kredi kartı limiti, bir kredi kadar yüksek olduğu zaman taksitlerin düzenli olarak ödenmesi değerlendirmeye alınmamaktadır. Yüksek limitli kredi kartları, kredi notunu sürekli olarak düşürmektedir.
  • Yüksek kredi kartı limitleri azaltıldığı zaman, kredi notu normale dönmeye başlayacaktır.
  • Kredi ve kredi kartı sebebiyle kredi notunun düşürülmemesi için taksitlerin asgari ödeme limitleri belirlenmelidir. Asgari ödeme miktarı hiçbir zaman aksatılmamalı ve düzenli olarak taksit ödemesi yapılmalıdır.

Yeni Alınan Kredilerin Kredi Notuna Olan Etkisi Yüzde Kaçtır?

Kredinin yeni alınması, kredi notu hesaplamasını yüzde 11 oranında etkilemektedir. Kişiler henüz kredi aldıkları için yeni bir risk altına girmiştir ve kredinin geri ödemelerinin nasıl olacağı bilinmemektedir. Bu sebeple yeni alınan krediler, kişilerin kredi notlarını yüzde 11 oranında düşürülebilir. Kredi notunun düşmesi için gelir durumu ve geçmişteki kredi notu değerlendirmeye alınmaktadır. Eğer kredi kartı taksitleri düzenli şekilde ödenirse, yakın zaman içerisinde kredi notu yükselecektir.

Kredi Kullanım Yoğunluğu Kredi Notunu Ne Kadar Etkiler?

Kredi kullanım düzeni olan ve sürekli olarak kredi kullanan kişiler, daha önce hiç kredi kullanmayan kişilerden yüzde 10 daha fazla kredi notuna sahip olmaktadır. Kredi kullanım yoğunluğunun kredi notu hesaplamasını olumlu yönde etkileyebilmesi için kredi ve kredi kartı taksitlerinin düzenli şekilde ödenmesi gerekmektedir. Düzenli olarak taksit ödeme geçmişine sahip olan kişilerin kredi notu daha yüksek olmaktadır.

Kredi Notunu Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir?

Kredi notu hesaplama faktörlerinin haricinde kalan diğer etmenler, kredi notu hesaplamasını yüzde 9 oranında etkilemektedir. Kişiler sürekli olarak kredi başvurusu yapması ve kredi başvurularının ret cevabı alması kredi notunu düşürmemektedir. Ancak kredi başvuru sayısı yüksek olan kişiler, kredi tahsis birimleri tarafından gözlem altına alınmaktadır. Sürekli olarak kredi başvurusu yapıldığı zaman, kişiler şüpheli işlem adı altında kaydedilmektedir. Yeni yapılan kredi başvurularında, şüpheli işlem kayıtları açılır ve kişilerin kredi başvurularının onaylanma ihtimali düşer. Kredi notunu etkileyen diğer faktörler, kişilere göre değişiklik gösterebilir.

Kaynak: https://www.bankacilar.net

İLANDIR.