Bankalar Birliği'nden borçlu büyük şirketlere yardım

Türkiye Bankalar Birliği, borcu olan büyük ölçekli şirketler için yeniden yapılandırma programı başlattığını açıkladı. Programa göre, 25 milyondan fazla borcu olan şirketlere yeni bir ödeme planı oluşturulacak ve gelir-gider dengesini sağlaması için yardım edilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 25 milyon liradan fazla borcu bulunan büyük ölçekli şirketler için "Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY)" uygulamasının başlatılacağını duyurdu. TBB uygulamayla, borçlarını ödemeye niyeti olan şirketlere ödeme imkanının yanı sıra, üretim ve yatırım için de fırsatlar sunulacağını ve yardım edileceğini açıkladı. Birlik, küçük ölçekli şirketler için de FYY uygulanması için onay beklendiğini belirtti.

Haklarında iflas kararı verilen şirketlerin bu uygulamadan yararlanamayacağı vurgulanırken, FYY kapsamına giren borçlu bir şirket, en büyük üç alacaklısından biriyle Çerçeve Anlaşması imzalayacak. Bu anlaşmayı imzalayan alacaklı, yeniden yapılandırılan borcu hakkında icra takibi yapamayacak. TBB'nin açıklaması şöyle:

'KÜÇÜK ŞİRKETLER İÇİN ONAY BEKLENİYOR'

"Banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler için “Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY)” uygulamasına başlanacaktır. Küçük ölçekli şirketlerde uygulamaya başlanması için onay beklenmektedir. Uygulamayla borçlarını ödemeye niyetli olan, ancak gelir-gider dengesi bozulduğu için edimlerini yerine getiremeyen müşterilerin geri ödeme

yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine imkan verilmesi amaçlanmaktadır. Yeniden yapılandırma uygulaması; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun Geçici 32’nci maddesi uyarınca bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile kredi ilişkisinde bulunan borçluların bu kuruluşlar nezdindeki kredi borçlarına ilişkin olarak, çerçeve anlaşma ve sözleşmeleri kapsamında alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine, üretim, yatırım, istihdam faaliyetlerini sürdürmelerine, dolayısıyla ekonomik büyümeye imkân verecektir."

İFLASLILAR YARARLANAMAYACAK

"Banka ve finansal kurumlara 25 milyon TL ve üzerinde kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler FYY uygulamasından yararlanabilecektir. 25 milyon TL’nin altında kredi borcu bulunan küçük ölçekli şirketler ise onayın alınmasını takiben FYY uygulamasından yararlanabilecektir. Haklarında iflas kararı bulunan borçlular FYY’den yararlanamayacaktır.

FYY sürecine alınabilecek borçlular; en yüksek üç alacaklı kuruluştan birine, Çerçeve Anlaşması ekinde belirtilen formata uygun bir başvuru ve taahhüt mektubuna, sürecin gerektirdiği diğer belge ve bilgileri de ekleyerek başvuruda bulunabilecektir. Çerçeve Anlaşması’nı imzalayan alacaklı kuruluşlar Türkiye Bankalar Birliği tarafından güncel olarak ilan edilecektir. Başvurusu kabul edilen borçlular için durumun korunması süreci başlayacak olup durumun korunması sürecinin başlaması halinde, Çerçeve Anlaşmasını imzalamış bulunan alacaklı kuruluşlar; borçlu hakkında yeniden yapılandırılan alacaklara ilişkin olarak icra takibi yapamayacak (zamanaşımı ve hak düşürücü süreler nedeniyle hak kaybına yol açacak durumlar hariç olmak üzere), mevcut takiplere devam edemeyecek, yeni takipler açamayacak ve diğer yasal yollara başvuramayacaktır.

Borçlunun başvuru tarihinden önce herhangi bir Alacaklı Kuruluş tarafından başlatılmış yasal takipler sonucu; satış günü belirlenmiş olması, ihalenin feshi davasının devam etmesi, borcun icra taahhüdüne bağlanmış olması, tasarrufun iptali davasının devam etmesi halinde bu işlemler finansal yeniden yapılandırmadan etkilenmeyecektir. Alacaklı Kuruluşların, Çerçeve Anlaşması’ndan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda  ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümü için Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği Hakem Kurulu görev yapacaktır." (HABER MERKEZİ)