TÜMTİS: Asgari ücret 79 lira azaldı

TÜMTİS, vergi dilimi uygulaması nedeniyle eylül ayından bu yana asgari ücretlilerin maaşlarının 79 lira azaldığını belirterek, "Bir asgari ücretlinin ödediği prim, fon ve vergi kesintileri toplamı aylık 729 liraya, yıllık 9 bin liraya ulaşmıştır. Vergide adaletsizliğe son verilsin" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TÜMTİS Bursa Şubesi, vergi dilimi uygulaması nedeniyle çalışanların maaşlarında düşüşler olduğuna işaret ederek, uygulamanın gözden geçirilmesini istedi. TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, eylül ayından itibaren asgari ücretten dahi yüzde 20 vergi kesintisi yapıldığını ifade etti.

TÜMTİS Bursa Şubesi, 'Zamlara, vergi adaletsizliğine, hayat pahalılığına hayır. Adil onurlu bir yaşam istiyoruz' sloganıyla basın açıklaması yaptı. Eyleme, işçilerin yanısıra KESK, Tek Gıda-İş, TMMOB ve CHP'den temsilciler de katıldı.

Bursa Kent Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan, ekonomik kriz, artan fiyatlar ve hayat pahalılığı nedeniyle yaşam şartları zorlaşan emekçilerin, yıl sonuna doğru giderek ağırlaşan bir vergi yüküyle karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Açlık sınırının yıllık 24 bin 780 lira olduğu Türkiye'de adaletsiz vergi sistemi nedeniyle yıllık 18 bin liraya kadar olan ücret gelirlerinden yüzde 15 vergi kesintisi yapıldığını anlatan Aslan, eylül ayından itibaren asgari ücretten dahi yüzde 20 vergi kesintisi yapıldığını hatırlattı.

ASGARİ ÜCRETTEN AYLIK 729 LİRA KESİLİYOR

"Açlık ve yoksullukla cebelleşen milyonlarca emekçinin ücretleri artan vergi kesintisi sebebiyle daha da düşmektedir. SGK primi, işsizlik fonu, gelir vergisi, damga vergisi kesintileriyle ücretlerinin yüzde 42 buçuğunu kaybeden emekçiler, yılın ikinci yarısında artan vergi kesintisi sebebiyle daha fazla kayba uğramaktadır. Bu nedenle her yılın ikinci yarısına doğru aldıkları ücrete bağlı olarak işçilerin ücretlerinde düşüşler yaşanmaktadır. Vergi dilimi uygulaması nedeniyle eylül ayından bu yana asgari ücretlilerin maaşları 79 lira azalmıştır. Bir asgari ücretlinin ödediği prim, fon ve vergi kesintileri toplamı aylık 729 liraya, yıllık 9 bin liraya ulaşmıştır. Vergide adaletin göstergesi az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasıdır. Ancak ne yazık ki ülkemiz en adaletsiz vergi sistemlerinden birine sahiptir. Öyle ki vergi adaletsizliğinde Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyoruz” diyen Aslan, omzundaki vergi yükü nedeniyle tek geliri ücret olan emekçilerin giderek yoksullaştığını ifade etti.

Aslan, vergi dilimi uygulamasına ilişkin talepleri ise şöyle sıraladı: "Vergide adaletsizliğe derhal son verilmeli, adil bir vergi sistemi uygulanmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari  ücret üzerinde ücret alanlar içinde asgari ücret tutarı kadar kısım vergiden  muaf tutulmalıdır..."

KESK Dönem Sözcüsü  Eğitim Sen Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal ise konuşmasında kamu emekçilerinin durumuna dikkat çekti. Kamu emekçilerine enflasyonun yarısı kadar dahi zam yapılmadığını belirten Aksakal, emekçilerin yaşam şartlarının gün geçtikçe kötüleştiğini söyledi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Etiketler Bursa eylem vergi tümtis