Küresel piyasalarda pozitif hava

Piyasalarda alış ağırlıklı seyir izleniyor. Brexit kördüğümü gündemin odağında.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel piyasalar, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin ekim ayında yeniden başlayacağı yönündeki haberlerle pozitif seyrediyor.

Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin tarafının başmüzakerecisi, Çin Merkezi Maliye ve Ekonomi Liderlik Grubu Ofisi Direktörü ve Başbakan Yardımcısı Liu Hı, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile telefonda görüştü. Görüşmede iki taraf da, yüksek düzeyli müzakerelerin ABD'nin başkenti Washington'da yapılması için anlaşarak daha önceki yakın iletişimi sürdüreceklerini duyurdu. Açıklamada, iki taraftan yetkililerin, müzakere için iyi şartların oluşturulması adına pratik eylemlere geçilmesi ve ortak çaba harcanması gerektiğini düşündüğü de kaydedildi.

Ticaret müzakerelerinin yeniden başlayacağı haberleri ile alıcılı seyreden New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,91, S&P 500 endeksi yüzde 1,08 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,30 değer kazandı.

BORSALAR YÜKSELDİ

Avrupa tarafında ise Brexit başlığı altında parlamentodaki satranç oyunu devam ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 15 Ekim'de erken genel seçime gidilmesini öngören teklifi dün parlamentoda kabul edilmedi. Muhalefet partileri, erken seçime desteği, anlaşmasız Brexit'i önleyecek tasarının yasalaşması koşuluna bağlamıştı.

Söz konusu gelişmelerle sterlin/dolar paritesi, yükselişe geçerek günü yüzde 1,37 artışla 1,2251'den tamamladı. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,96, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,21 değer kazandı.

Bugün ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlikle Asya piyasalarında da pozitif bir seyir izleniyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,5, Çin'de Şanghay bileeşik endeksi yüzde 1,8 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde ise küresel piyasaların olumlu etkisinin yanısıra Merkez Bankası'nın faiz indirimine gideceği beklentisiyle döviz kurlarındaki düşüş sürüyor. Temmuz toplantısında politika faizini 425 baz puan indiren TCMB'nin, 12 Eylül’deki toplantısında da faiz indirimine devam etmesi bekleniyor.

Faiz indirim beklentileri ile 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, düşüş eğilimini sürdürerek yüzde 15,81'e inerken, dolar/TL, hafta başından bu yana yüzde 3'ten fazla değer kaybederek 5,65 seviyesine geriledi.

Dün alış ağırlıklı seyrini sürdüren Borsa İstanbul'da ise yüzde 1,27 değer kazancıyla 100.077 puana çıkan BIST 100 endeksinin, geçen haftanın kapanışına göre yükselişi yüzde 3,5'e ulaştı.

(AA)

Etiketler Dolar piyasa döviz