Ankara'da doğalgaz abonelerinden alınan 300 dolar sayaç parası iade edilemiyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tüketici derneklerinin temsilcileriyle birlikte Ankaralıların sorunları arasında yer alan doğalgaz aboneliğine dair açıklama yaptı. Başkentgaz’ın 2013 yılında özelleştirildiğini hatırlatan Yavaş, önceki dönemlerde tahsil edilen 300 doların güvence bedeli olarak belirtilmediği için geri iadesinin olanaklı görünmediğini ancak EPDK'ya başvuracaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Doğalgaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz abonelerinin yaşadıkları sorunlara ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri (TÜDEF) Ergün Kılıç, Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar görüştü. Başkentli doğalgaz abonelerinin geçmişte ödediği sayaç bedellerinin de ele alındığı görüşmenin ardından basın açıklamasında konuşan Yavaş, “Belediyenin doğalgaz dağıtım hizmetleri için kurduğu Başkentgaz A.Ş 2013 yılında tümü ile özelleştirilmiştir. Genel düzenlemelerin aksine bu özelleştirme sırasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne hisse bırakılmamıştır” dedi.

YAVAŞ: İLGİSİZ KALMAMIZ DÜŞÜNÜLEMEZ

Başkentgaz’ın dağıtım hizmetlerini, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) denetiminde kamu imtiyaz sözleşmeleri kapsamında yerine getirdiğini belirten Yavaş, bu nedenle abone olma ve sözleşme koşullarından doğan uyuşmazlıkların idari yargı alanına girdiği için diğer şirketlerden farklılık gösterdiğini anlattı.

Doğalgazın 2013 yılında özelleştirilmesine karşın bu konudaki tüm şikayet ve yakınmaların belediyeye iletildiğini söyleyen Yavaş şöyle konuştu: “Bazı hemşehrilerimizce yaşanan sıkıntıların belediyemizle ilgili olduğunu düşünmektedir. Bu konu sosyal medyada da geniş bir şekilde yer almaktadır. 2 milyon aboneyi ilgilendiren bu yakınmalar konusunda bizim ilgisiz kalmamız, dağıtıcı şirket karşısında Ankaralıların yalnız bırakılması düşünülemez elbette. Belirtilen nedenlerle sivil toplum kuruluşları ve tüketici dernekleri ile de işbirliği yapılarak belli başlı yakınma konuları tespit edilmiş, bunların hukuk zemininde giderilmesi, yargı denetiminden geçirilmesi için her türlü hazırlıklar yapılmış, avukatlar görevlendirilmiştir.”

GÜVENCE BEDELİ OLARAK BELİRTİLMEMİŞ

Yavaş, doğalgaz abonelerinin en çok şikayet ettikleri konuların başında önceki dönemlerde sayaç bedeli olarak alınan 300 doların iadesi konusu olduğunu hatılattı. Yavaş, Ankaralılardan bağlantı ve doğalgaz sayacı bedeli olarak tahsil edilen 300 doların güvence bedeli olarak belirtilmediği için geri iadesinin olanaklı görünmediğini söyledi.

Geçmişte alınan 300 doların 150 dolarlık kısmının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sayaç bedeli olarak tahsil edildiğini belirten Yavaş, 2019 yılı itibarıyla abonelerden sayaç ücreti ve doğalgaz bağlantı ücreti olarak 700 TL tahsil edildiğini, buna karşın önceden 150 dolar ödemiş olan abonelerin uygulamada sayaçlarının sahibi olmadığını söyledi.

‘EPDK’YA BAŞVURACAĞIZ’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun düzenlemelerindeki çelişkili hükümler ve şirket uygulamaları sonucu sayaçların dağıtıcı şirkete ait olduğunun altını çizen Yavaş, “Şirketin aslında abonenin sahibi olduğu sayacı alıp götürebildiği görülmektedir. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur. Bu amaçla öncelikle mevzuattaki çelişkili hükümlerin giderilmesi için EPDK’ya başvuruda bulunacağız, olumsuz cevap alınması halinde idari yargıda iptal davası açacağız” dedi.

‘SAYAÇLAR RANT ARACI OLARAK KULLANILIYOR’

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, doğalgaz sayaçları hakkındaki haksız uygulamaları işaret ederek şöyle konuştu: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun çıkardığı mevzuatlara dayanarak doğalgaz dağıtım şirketi tarafından sayaçlar bir rant aracı olarak kullanılmaktadır. Tüketicinin seçme hakkına aykırı olarak yeni abone olmak isteyen tüketicilere mekanik sayaç dayatılmaktadır yüksek güvence bedeli karşılığında. Bağlantı bedeli, güvence bedeli ve doğalgaz hizmet bedeli son derece yüksek şekilde artırılıyor. Tüketicini temel gereksinimlerine erişim hakkı, seçme hakkı ve ekonomik sorunlarının korunması hakkı ayaklar altında. Tüketici mağdur ediliyor. Birlikte açtığımız davalar var, binlerce insanı yönlendirdik, ben sayın başkanıma teşekkür ediyorum. Birlikte girişimlerde bulunacağız, ortak davalar açacağız ver bu mücadele devam edecektir." (DUVAR)