Zorunlu harcamalar 384 lira arttı

Türk-İş'in araştırmasına göre ağustos ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 58, yoksulluk sınırı ise 6 bin 705 lira oldu. Gıda enflasyonu yüzde 22'ye yükselirken, yılbaşından bu yana zorunlu harcamalar 384 lira arttı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan 'açlık ve yoksulluk sınırı araştırması'nın ağustos ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre son dönemde elektrik, doğalgaz, benzin fiyatlarındaki artışlar peş peşe geldi.

Bu kapsamda, ağustosta 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 58 lira olarak belirlendi.

Gıdayla giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 6 bin 705 lira oldu.

Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın 'yaşama maliyeti' aylık 2 bin 540 lira olarak hesaplandı.

FİYATLAR 8 AYDA YÜZDE 6 ARTTI

Yılın ilk 8 ayında fiyatlardaki artış yüzde 6,06 oranında gerçekleşti. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış yüzde 13,59 oldu. Yıllık ortalama artış ise yüzde 22,19 olarak hesaplandı.

Araştırmaya göre, ağustosta süt ve yoğurt fiyatında bir değişiklik olmazken, beyaz peynir fiyatındaki artış dikkati çekti.

Kıyma, kuşbaşı et ve sakatat ürünlerinin fiyatının aynı kaldığı ağustosta, tavuk fiyatı geriledi.

Sebze ve meyve fiyatlarındaki gerileme, mutfak harcamalarında bir rahatlama sağladı. Ancak pazar esnafı, bu gerilemenin geçici olduğunu, tarlada ürünün azaldığını, bu durumun gelecek ay fiyatlara yansıyacağını ifade etti.

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünler ile tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağının bu ay fiyatları değişmedi.

(EKONOMİ SERVİSİ)