İzlanda'da eriyen Okjökull buzulu için cenaze töreni

İzlanda, iklim değişikliğine dikkat çekmek için eriyen ilk buzulunun ardından cenaze töreni düzenleyecek. Üst düzey yetkililerin katılacağı törende, Okjökull buzulunun yerine gelecek nesillere hitaben yazılmış bir mektup konulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Avrupa ülkesi İzlanda, iklim değişikliği nedeniyle kaybettiği ilk buzulu olan Okjökull için bugün bir 'cenaze töreni' düzenleyecek. 700 yıllık buzulun yerine bronz bir levha üzerinde, gelecek nesillere hitaben yazılan bir mektup yerleştirilecek.

Okjökull buzulunun artık hareket edemeyecek kadar inceldiği 2014 yılında tespit edilmişti. Buzul şu an, bir volkanın üzerinde kalmış küçük bir buz kütlesine dönüşmüş durumda.

Bugün düzenlenecek 'cenaze törenine İzlanda Başbakan Katrin Jakobsdottir, Çevre Bakanı Gudmundur Ingi Gudbrandsson ve bazı Birleşmiş Milletler yetkililerinin katılması bekleniyor. Başbakan'ın açış konuşmasının ardından, katılımcıların başkent Reykjavik'in kuzeydoğusundaki volkana yürüyerek, geleceğe hitaben bir mektubu anıt olarak bırakacak.

'BAŞARIP BAŞARAMADIĞIMIZI SİZ BİLECEKSİNİZ'

Kısaca 'Ok' diye bilinen buzulun yerine konulacak bronz mektupta, gelecek nesillere hitaben şu ifadeler yer alıyor: "Ok, İzlanda'da buzul statüsünü kaybeden ilk buzul. Önümüzdeki 200 yılda, bütün buzullarımızın başına aynı şeyin gelmesi bekleniyor. Bu anıtın amacı, ne yaşandığını ve ne yapılması gerektiğini bildiğimizi göstermek. Bunu yapıp yapamadığımızı ise sadece siz bileceksiniz."

'NORMALLEŞTİRMEMELİYİZ'

Mektubu kaleme alan İzlandalı yazar Andri Snaer Magnason, BBC'ye demecinde "Bu çok simgesel bir an. İklim değişikliğinin bir başlangıcı veya sonu yok. Bu levhanın arkasındaki felsefenin, kendimize tarihsel olayların yaşandığını ve onları normalleştirmemiz gerektiği konusunda bir uyarı işareti olduğunu düşünüyorum" dedi.

'BİLDİĞİMİZ DÜNYA ARTIK GERÇEK DEĞİL'

Magnason, İzlanda kültüründe buzulların önemli yeri olduğuna ve kendi neslinin birçok coğrafi bilgiyi ezbere bildiğine dikkat çekerek, "Bizim bir tür ebedi gerçeklik olarak öğrendiğimiz dünya artık gerçeklik değil" diye konuştu.(DIŞ HABERLER)