Sanayi üretimi yıllık yüzde 3,9 düştü

Ekonomik krizin turnusol kağıdı sanayi üretimindeki daralma sürüyor. Sanayi üretimi haziran ayında aylık bazda yüzde 3,7, yıllık ise yüzde 3,9 geriledi. İmalat sanayiindeki düşüş ise yüzde 4,6'yı buldu. Rakamlar, 2 Eylül'de açıklanacak Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da da bir daralmaya işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2019 Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Resmi verilere göre haziran ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,7 azaldı. Piyasada ağırlıklı beklenti, takvim etkisinden arındırılmış üretimin yıllık bazda yüzde 1 civarında azalacağı yönündeydi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 yılı haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,4 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,3 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğindeyse, 2019 yılı nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,6 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,0 azaldı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 0,5 arttı.

Ekonomist Mustafa Sönmez sosyal medya hesabından, söz konusu rakamların, eylülde açıklanacak Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'da yüzde 2-3'lük bir daralmaya işaret ettiğini belirtti.

(EKONOMİ SERVİSİ)