Bloomberg: Ziraat Bankası, Venezuela’nın hesaplarını kapattı

ABD'nin yaptırım tehditlerinin ardından, Ziraat Bankası'nın Venezuela’da Maduro yönetimiyle 'ilişkiyi kestiği' belirtiliyor. Bloomberg'ün haberine göre, Ziraat Bankası Venezuela Merkez Bankası’na artık hizmet vermiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’li yetkililerin bir süredir Venezuela’da Maduro yönetimiyle iş yapmayı sürdüren şirketlerin de yaptırımlara maruz kalabileceği mesajını vermesinin ardından Ziraat Bankası’nın Venezuela Merkez Bankası’na artık hizmet vermediği belirtildi.

Bloomberg’ün haberine göre, merkezi başkent Ankara’da bulunan Ziraat Bankası, Venezuela Merkez Bankası’nın hesabının kapandığını doğruladı ancak bu kararla ilgili başka ayrıntı vermedi. Habere göre, Venezuela Merkez Bankası sözleşmelilerin ücretlerini ödemek, para transferi yapmak ve Türk Lirası cinsinden ürün ithal etmek için Ziraat Bankası’nın hizmetlerinden yararlanıyordu. Venezuela Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Venezuela’da Maduro yönetimiyle iş yapan şirket ve kurumları “Çok dikkatli ilerleyin” sözleriyle uyarmış, Maduro yönetimiyle çalışan şirketlerin de dolaylı yaptırımlara maruz kalabileceğinin mesajını vermişti.

Muhabir bankacılık sistemi tüm dünyada ülkeler, şirketler ve tüketiciler tarafından trilyonlarca dolar para göndermek için kullanılıyor. Bazı durumlarda muhabir bankalar mali yaptırımların hedefi olan ya da kara para aklama faaliyeti riski taşıyan ülkelerle iş yaparken daha ayrıntılı ve kapsamlı inceleme yapıyor.

'VENEZUELA İÇİN DE BEKLENMEDİK GELİŞME'

Bloomberg’ün haberinde Ziraat Bankası’nın bu kararının Venezuela Merkez Bankası çalışanları için de beklenmedik bir gelişme olduğu aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aralık ayında Venezuela’yı ziyareti sırasında Venezuela lideri Nicolas Maduro’ya desteğini ifade etmişti.

Yaptırımların etkisinden endişe duyan Venezuela hükümeti SIWFT sistemine alternatif olarak Rusya’nın işlettiği bir uluslararası ödeme sistemine geçme seçeneğini değerlendiriyor.

Amerikalı ve Avrupa hava yolu şirketleri dahil olmak üzere çok sayıda şirket Venezuela hizmetlerini durdurmuş durumda. Türk Hava Yolları ise haftada birkaç kez Venezuela’nın başkenti Caracas’a sefer düzenliyor. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)