Fitch direktörü: Faizin yıl sonunda yüzde 6 inmesini bekliyoruz

Fitch Ratings Kredi Notları İdari Direktörü Ed Parker, Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar politika faizini yüzde 24'ten yüzde 18'e düşürmesini beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kredi Notları İdari Direktörü Ed Parker, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu yıl 600 baz puanlık faiz indirimi yapacağı tahmin ettiklerini belirtti.

Bloomberg HT Cumhur Örnek'in sunduğu Akıllı Para programına konuk olan Fitch Ratings Kredi Notları İdari Direktörü Ed Parker, Türkiye ekonomisine yönelik beklentilerini anlattı.

Türkiye'nin karşı karşıya olduğu bazı belirsizlikler ve aşağı yönlü riskler olduğunu belirten Parker, belirsizliklerin Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasıyla daha da arttığını söyledi. Parker, "Bütçe açığı kötüleşti, döviz ve para politikası belirsizliklerinin yanı sıra jeopolitik riskler de var" şeklinde yorum yaptı.

Parker, Türkiye'de enflasyonun düştüğünü, reel faizlerin yüksek olduğunu, cari açığın azaldığını ve yeni Merkez Bankası Başkanı göreve gelmeden önce de ekonominin gittiği yol nedeniyle piyasanın zaten faiz indirimi beklediğini vurguladı.

Politika faizinin yıl sonunda yüzde 24'ten yüzde 18'e inmesini beklediklerini dile getiren Parker, indirimlerin ne hızda yapılacağının önemli olacağını ifade etti.

Parker, "Faiz indiriminin ekonomi gidişatıyla uyumlu olması gerekiyor. Yarınki toplantıda indirimler başlayacaktır. Eğer faizler çok hızlı şekilde indirilirse ekonomide oynaklığın uzadığını görebiliriz ve bu dengelenme açısından da kötü olur" dedi.