Merkez Bankası'ndan faiz indirimi sinyali

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Uysal, "Mevcut gelişmeler para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ediyor" diyerek, politika faizinde indirime kapı araladı. Merkez Bankası, yüksek döviz kurlarını frenlemek amacıyla 13 Eylül 2018'de politika faizini yüzde 17,75'ten yüzde 24'e çekmişti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Uysal, bankanın kurumsal şeffaflığını artırmaya ve politika iletişimini güçlendirmeye yönelik bazı iyileştirme adımları üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Para politikası süreçlerinin tasarımında, başta enflasyon ve iktisadi faaliyet olmak üzere makroekonomik göstergelerin tamamını dikkate alan veri odaklı bir yaklaşım ile hareket edeceğiz" dedi.

Uysal, finansal istikrara katkı sağlamak amacıyla zorunlu karşılıklar başta olmak üzere tasarruflarında bulunan araçları etkin bir şekilde kullanacaklarını vurguladı.

Mevcut gelişmelerin para politikasında hareket için bir manevra alanı oluştuğuna işaret ettiğini söyleyen Uysal, "Bu çerçevede Para Politikası Kurulu açıklanan bütün verileri analiz ederek, ortak akıl ve istişare çerçevesinde uygun kararı verecektir" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Başkanı, önümüzdeki dönemde küresel konjonktür ve sermaye akımlarının seyrine bağlı olarak, rezervleri güçlendirmek amacıyla mevcut araçlarda da revizyona gidilebileceği sinyalini verdi.

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİ NE İŞE YARAR?

Politika faizi, Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo faiz oranıdır. Merkez bankaları bu faiz oranı üzerinden bankaların repo taleplerini karşılar. Bankalar ellerindeki tahvil ve bonoları teminat verip merkez bankalarından para alarak repo yaparlar. Böylece kendilerine fon oluşturmuş olurlar. (Politika faizi, yıl içinde genellikle aylık periyotlarda Para Politikası Kurulu toplantılarında açıklanır.) Para piyasaları diğer piyasalardan farklı değildir. Merkez bankaları açısından da, para piyasalarında ya para miktarını ya da paranın fiyatı olan faiz oranını kontrol etmek mümkündür. Merkez bankaları para arzını değil de, faiz oranını kontrol etmek istediğinde, uygulanan politikaya faiz politikası denir.

(AA/EKONOMİ SERVİSİ)