CHP’den HAK-İş Açıklaması

Bolu Belediyesinden çıkarılan işçilerin geri dönüşü için CHP ile HAK-İŞ arasındaki görüşmelerin HAK-İŞ’ten istifa eden işçilerin tekrar HAK-İŞ’e döndürülmesi talebi üzerine sonuçsuz kaldığı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, Bolu Belediyesinden çıkarılan işçilerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre HAK-İŞ ile yapılan görüşmelerde çıkarılan 19 işçinin işe dönüşüyle ilgili anlaşmaya varıldı, ancak Hak-İş’ten istifa eden işçilerin tekrar HAK-İŞ’e döndürülmesi talebi üzerine sorun çözüme kavuşturulamadı.

CHP’den yapılan başlıklı açıklamaya göre, 31 Mayıs 2019 tarihinde HAK-İŞ İstanbul Temsilciliği’ne yapılan ziyarette Bolu Belediyesi’nden işten çıkarıldığı iddia edilen işçilerin durumu ele alındı. HAK-İŞ Sendikası, bayramdan önce öncelikli 5 işçinin, daha sonra da 14 işçinin işe dönüşlerini istedi. Görüşmelerin sonunda taraflar arasında bir ön mutabakat oluştu. Ancak nihai bir sonuca varılamayınca işçiler Bolu’dan Ankara’ya yürümeye başladı.

Ankara’ya yapılan yürüyüş ile ilgili, HAK-İŞ yetkileriyle tekrar görüşüldü. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan 19 işçinin Bolu Belediyesi’ndeki işlerine geri dönmesini kabul etti. Bu arada sendika Çanakkale Bayramiç Belediyesi’nden çıkarılan 7 işçinin de işlerine dönmesini istedi. bu talep de Bayramiç Belediyesi tarafından kabul edildi.

İŞTEN ÇIKARILMAYLA İLGİLİ OLMAYAN TALEPLER

CHP’nin açıklamasına göre talepler yerine geldi ancak 20 Haziran 2019 tarihinde HAK-İŞ yetkilileri bu kez HAK-İŞ’ten istifa eden işçilerin tekrar HAK-İŞ’e döndürülmesi talebinde bulundu. Ayrıca devam eden toplu sözleşme sürecinin tamamlanması istendi. CHP ise Hak-İş’ten istifa eden işçilerin, Hak-İş’e dönüşüyle ilgili siyasi bir parti olarak müdahalede bulunulmasının söz konusu olamayacağını bildirdi. CHP’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Cumhuriyet Halk Partisi, tarihi boyunca işçilerin hangi sendikaya üye olacağına ya da hangi sendikadan istifa edeceğine asla karışmamıştır ve bundan sonra da karışmayacaktır. Ürettiğimiz bütün çözümlere, attığımız tüm adımlara ve samimiyet dolu yaklaşımımıza rağmen, -üstelik tam anlaşma ve bu anlaşmayı ilan etme aşamasına gelindiği bir zamanda-, Hak-İş tarafından, yerine getirilmesi işçi haklarına aykırı niteliğe sahip yeni taleplerin şart olarak teklif edilmesi, esas meselenin işçilerin sorunu çözmekten uzaklığını ortaya koymaktadır. Bu davranış, Hak-İş’in üyelerinin var olan sorunlarını çözmek yerine, İstanbul seçimleri öncesinde, destekledikleri siyasetin kurgulamaya çalıştığı algı operasyonuna katkı sağlamayı tercih ettiği kanaatini oluşturmuştur. Böylece, Hak-İş’in başlatmış olduğu yürüyüş, işten çıkarılan işçilerle ilgili olmayan taleplerin konuşulduğu bir sürece dönüştürülmüştür. Bütün bu nedenlerle, tüm iyi niyetimize ve yoğun çabamıza rağmen, bu süreç, maalesef çözüme ulaşamamıştır.”

'Emek ve Adalet Yürüyüşü', CHP Genel Merkezi önünde sona erdi'Emek ve Adalet Yürüyüşü', CHP Genel Merkezi önünde sona erdi